7 tips voor het filmen met een 360 graden camera
1. Film op ooghoogte
Door op ooghoogte te filmen schets je een natuurlijk beeld. Wanneer de kijker jouw video bekijkt, lijkt het net alsof hij of zij zelf op de plaats van bestemming is.
2. Gebruik een éénnpootstatief/monopod
Wanneer je gebruikmaakt van een driepoot statief is de kans groot dat je de poten terugziet in je video. Zonde! Maak daarom gebruik van een zogenoemde monopod ofwel éénpootstatief. Deze zie je minder snel terug op je video's.
3. Verschuil je als je niet in beeld wilt
Door het 360 graden beeld kom je hoe dan ook op de video terecht als je de camera zelf vasthoudt. Wil je dit niet, wees dan creatief. Zet de camera ergens neer en verstop je vervolgens achter een boom, auto of muurtje.
4. Heldere audio opnamen apart opnemen
Vrijwel alle 360 graden camera's nemen audio opnames op, maar echt denderend zijn deze niet. Hoe je dit oplost? Simpel. Neem je audio apart op met een microfoon of telefoon en voeg deze tijdens het editen toe aan je video.
5. Houd rekening met de stitch
Veel mensen vergeten dat je bij een 360 graden camera met 2 lenzen altijd te maken krijgt met een zogenoemde stitch (ook wel scheidingslijn). Als je een persoon of onderwerp filmt, zet deze dan recht voor een lens en dus niet tussen twee lenzen in. Doe je dit niet, dan wordt het onderwerp uit zijn context getrokken met misvorming als resultaat.
6. Film in situaties met voldoende licht rondom de camera
Bij de meeste 360 graden camera's ontstaat er ruis wanneer je filmt in het donker of in situaties met weinig licht. Door de lage maximale ISO waarde is de kans op ruis groot. Je gaat ruis tegen door bij voldoende licht te filmen.
7. Zorg dat het gebied rondom de camera geheel vrij is
Houd rekening met de omgeving wanneer je filmt vanuit 1 punt. Zorg ervoor dat het gebied rondom de camera geheel vrij is. Plaats de camera bijvoorbeeld niet dicht bij een muur. De helft van de beelden (180 graden) is dan gevuld met muur en dat is niet prettig om naar te kijken.