Hoe bespaar ik energie en kosten met smart lampen?
Hoe veel geld bespaar je met een LED lamp?
Hoe veel je aan het einde van het jaar bespaart heb je grotendeels zelf in de hand. De lamp uitzetten is simpelweg het goedkoopst. In dit voorbeeld vergelijken we een LED lamp van 7W met een traditionele gloeilamp van 60W. Deze hebben ongeveer dezelfde lichtopbrengst: zo'n 806 lumen. Een traditionele gloeilamp verbruikt per jaar bij 2,5 branduren per dag zo'n 35 euro, terwijl de LED lamp maar 4 euro kost. Je bespaart dus zo'n 30 euro per jaar, per lamp. Dit is gebaseerd op een stroomtarief van € 0,625/kwh.
Vervang je spaarlamp door een slimme led lamp
Smart lampen werken altijd met led verlichting. Dit is veel energiezuiniger dan een klassieke spaarlamp of halogeen verlichting. Stel: je hebt in je huis 10 halogeen spotjes. Dan bespaar je per jaar gemiddeld 50 euro door deze te vervangen door LED smart lampen.
Schakel lampen in iedere kamer automatisch uit
Ben je wel thuis, dan kan er ook licht branden waar dat niet nodig is. Bijvoorbeeld als je vergeten bent om het licht op je studeerkamer uit te schakelen. Met een sensor voorkom je dat er onnodig licht brandt. Je plaatst zo'n sensor boven je deur en koppelt deze aan je smart lampen. Verlaat je de ruimte? Dan schakelen de lampen vanzelf in. Kom je de ruimte weer binnen? De lampen gaan natuurlijk ook vanzelf aan. Dat betekent een nog lagere stroomrekening.
Dim het licht wanneer nodig
Smart lampen zijn altijd dimbaar. Zo creëer je niet alleen altijd de juiste sfeer in huis, maar je bespaart er ook stroomkosten mee. Dim jouw smart verlichting bijvoorbeeld het laatste uur voordat je naar bed gaat. Daarmee bespaar je op jaarbasis opnieuw zo'n 8 euro aan stroomkosten.
Laat het licht uitschakelen als je van huis gaat
Smart lampen zijn verbonden met het internet en je smartphone. Ze weten daardoor of je thuis bent of niet. Merkt de slimme verlichting dat je weg bent van huis? Dan schakelen de lampen automatisch uit. Dit heet geofencing. Zo laat je nooit per ongeluk een lampje branden. De besparing op de energierekening kan hiermee oplopen tot enkele euro's.
Stel een timer in
Met de timer van je smart verlichting, weet je zeker dat alle lampen op een bepaald tijdstip uit gaan. Ook stel je hier eenvoudig in hoeveel lampen er aan gaan en op welke lichtsterkte. Kom je 's avonds thuis, dan sta je dankzij de timer niet in een fel verlicht huis. Kies er bijvoorbeeld voor om slechts 2 lampen op halve sterkte in te schakelen. Ook op deze manier kun je geld besparen met slimme producten.
Wat betekent het energielabel bij smart lampen?
Op 1 september 2021 is het energielabel veranderd. Eerst liep hij van A++ tot en met E, en nu van A tot en met F. Hierdoor zijn de plusjes verdwenen. Lampen zijn hierdoor ook verschoven van bijvoorbeeld energieklasse A naar bijvoorbeeld E. Hierdoor is er weer ruimte voor groei. Smart lampen zijn dus niet onzuiniger geworden, maar het energielabel is verschoven. Daarnaast gebruik je een smart lamp bijna nooit op zijn piekvermogen, wat wel wordt gemeten in het label.