7 tips om de batterijduur van je Android smartphone te verlengen
Aan de slag met de batterijduur verlengen
Er zijn een aantal dingen waarmee je de batterijduur van jouw Android smartphone verlengt.
- Tip 1. Zet de spaarstand aan.
- Tip 2. Bekijk welke apps veel stroom verbruiken.
- Tip 3. Gebruik de donkere stand.
- Tip 4. Pas de helderheid van je scherm aan.
- Tip 5. Verlaag de resolutie van je scherm.
- Tip 6. Zet draadloze verbindingen uit.
- Tip 7. Stel de time-out tijd van het scherm in.
Tip 1. Zet de spaarstand aan.
Een simpele manier om een aantal energiebesparende instellingen in één keer toe te passen is de spaarstand. Bijna alle Android smartphones hebben deze functie, maar de naam kan per merk verschillen. Je vindt deze instelling bij de instellingen van de batterij. Door de spaarstand aan te zetten voert je smartphone minder taken uit op de achtergrond. Zo kan je Android smartphone wel uren langer meegaan.
Tip 2. Bekijk welke apps veel stroom verbruiken.
In de batterij-instellingen van je Android smartphone zie je welke apps de meeste stroom verbruiken. Soms zijn er apps die op de achtergrond veel energie verbruiken. Dit voorkom je door die apps in sluimerstand te zetten. De app is dan niet meer actief op de achtergrond. Let er wel op dat je meldingen van die app dan niet meer of later binnenkomen.
Tip 3. Gebruik de donkere stand.
De donkere stand of modus van je Android smartphone staat standaard uitgeschakeld. Hierdoor hebben de meeste schermen in je smartphone een witte achtergrond. Dit kost veel energie en zo gaat je batterij sneller leeg. Door de donkere stand in te schakelen krijgen de meeste apps en schermen een donkere achtergrond. Zo bespaar je energie en verleng je de batterijduur van jouw smartphone.
Tip 4. Pas de helderheid van je scherm aan.
Het beeldscherm van je Android smartphone heeft veel invloed op de batterijduur. Hoe hoger de helderheid van het scherm, hoe sneller de batterij leeg gaat. Door de helderheid te verlagen, zorg je ervoor dat de batterij langer meegaat. Kies bijvoorbeeld om de helderheid op 50 procent in te stellen. Je scherm is zo nog goed leesbaar en de batterij zal veel langer meegaan.
Tip 5. Verlaag de resolutie van je scherm.
Veel Android smartphones hebben tegenwoordig een full hd of quad hd resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe sneller de batterij leeg gaat. Gelukkig vind je op de meeste smartphones een instelling om de resolutie te verlagen. Deze instelling vind je bij de instellingen van het beeldscherm. Kies hier voor een lagere resolutie, bijvoorbeeld hd of full hd. Zo verbruikt het scherm minder stroom en doe je langer met een volle batterij.
Tip 6. Zet draadloze verbindingen uit.
Je smartphone heeft veel handige functies, denk bijvoorbeeld aan Bluetooth, GPS en NFC. Ook ben je met het internet verbonden via wifi, 4G of 5G. Deze draadloze verbindingen zijn handig, maar kosten ook veel energie. Kies er daarom voor om ze af en toe uit te zetten. Zet bijvoorbeeld je Bluetooth uit als je jouw draadloze oortjes niet gebruikt of zet je wifi uit als je onderweg bent. Zo gaat je batterij een stuk langer mee.
Tip 7. Stel de time-out tijd van het scherm in.
Als je jouw smartphone niet gebruikt, zal het scherm na een bepaalde tijd automatisch uitgaan. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van de time-out tijd. Deze kun je zelf instellen bij de instellingen van het beeldscherm. Door deze tijd te verlagen, voorkom je dat het scherm van je smartphone onnodig aanstaat. Kies bijvoorbeeld voor een time-out tijd van 15 of 30 sec*onden. Je bespaart zo energie en de batterij gaat langer mee.