Tips voor het fotograferen van een waterval
Tip 1: gebruik de juiste sluitertijd
Welke sluitertijd je instelt bij het fotograferen van een waterval ligt aan het gewenste effect. Wil je juist de kracht van het water laten zien? Dan gebruik je een korte sluitertijd. Op deze manier wordt alle beweging bevroren en leg je zelfs de waterspetters vast. Met een langere sluitertijd krijgt het water een zachte melkachtige uitstraling. Dit effect krijg je bij een sluitertijd van ongeveer 1/10s of een halve seconde. Vergeet je camera niet op een statief te zetten.
Tip 2: voorkom een natte lens
Als je bij een waterval fotografeert is de kans groot dat je lens nat wordt. Met een zonnekap bescherm je de lens tegen de kleine spetters die van de waterval komen. Let hierbij wel op de windrichting anders heeft zo'n kap geen zin. Maak je lens na het fotograferen droog met een lensdoekje. Opgedroogde spetters zorgen namelijk voor vervelende vlekken die je volgende foto's kunnen verpesten.
Tip 3: gebruik een grijs- of polarisatiefilter
Een grijsfilter is handig bij het maken van een goede watervalfoto. Met een grijsfilter zorg je ervoor dat er minder licht op de beeldsensor valt. Hierdoor maak je gemakkelijker gebruik van een lange sluitertijd voor dat ene bijzondere effect. Je schroeft een polarisatiefilter op je lens om storende reflecties en schitteringen in het water uit je beeld te weren. Dit maakt de foto rustiger en zorgt voor behoud van de natuurlijke licht-donker contrasten.
Tip 4: fotografeer niet bij te felle zon
Door een felle zon worden de contrasten in je foto harder. De verlichte delen raken snel overbelicht en de schaduwen worden erg donker. Daarnaast valt het water minder op omdat de structuur niet meer zichtbaar is door het felle licht. Probeer daarom op een bewolkte dag te fotograferen. Een waterval die een beetje in de schaduw ligt krijg je ook mooier op de foto. Nog een bijkomend voordeel: als het licht minder fel is, gebruik je gemakkelijker een lange sluitertijd.
Tip 5: zorg voor een interessante compositie
Je wilt graag laten zien hoe groot de waterval is. Dit doe je met de juiste compositie van het beeld. Zorg ervoor dat je diepte creëert door bijvoorbeeld een boom of bloemetjes op de voorgrond te plaatsen. Door de diepte worden de ogen van de kijker als het ware naar de waterval toe gezogen. Laat ook vooral veel van de omgeving rondom de waterval zien. Zo krijg je een beter idee van de grootsheid van de waterval.