Op welke manieren krijgt een rookmelder stroom?
Batterijen of netstroom
Batterijen
Een rookmelder op batterijen plaats je op elke gewenste plek in huis aan je plafond of aan de wand. Je hebt namelijk geen stroompunt nodig om hem te installeren. Er zijn rookmelders met verwisselbare batterijen en rookmelders met een ingebouwde batterij. Een rookmelder met ingebouwde batterij gaat meestal zo'n 10 jaar mee. Daarna vervang je de rookmelder in zijn geheel. Bij rookmelders met verwisselbare batterijen vervang je alleen de batterij als deze bijna leeg is.
- Je hebt geen vast stroompunt nodig om de rookmelder op te hangen.
- De rookmelder geeft een signaal als de batterij bijna leeg is.
- Na verloop van tijd moet je de batterijen of de rookmelder zelf vervangen.
Netstroom
Rookmelders op netstroom sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom voorzien wordt. Netstroom rookmelders hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom uitvalt. Je hoeft deze batterij niet zo vaak te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog tijdig een waarschuwing krijgt als er brand uitbreekt.
- Omdat de rookmelder op stroom werkt, hoef je de batterij minder vaak te vervangen.
- Een rookmelder op netstroom gaat zo'n 10 jaar lang mee.
- Je plaatst netstroom rookmelders alleen op plekken met een stroompunt.
Wanneer vervang je een rookmelder?
Batterijen van rookmelders gaan tot 10 jaar mee. Hierna werkt de rookmelder zelf ook niet goed genoeg meer. Sommige batterijen gaan minder lang mee, deze zijn dan vaak vervangbaar. Houd er bij deze melders rekening mee dat de melder zelf 10 jaar mee gaat. Bij een batterijduur van 5 jaar moet je de batterijen dus één keer vervangen. Rookmelders geven met een lichtje en een piepgeluid aan dat de batterij bijna leeg is.
Hoe vervang je een rookmelder?
Wanneer je rookmelder piept, is dat heel storend. Dat vervelende geluid is er niet voor niets, want het is belangrijk dat je rookmelders op tijd vervangt. Vaak lost een nieuwe batterij je probleem al op. Als dat niet mogelijk is, heb je een nieuwe rookmelder nodig. Lees via de link hieronder meer over hoe je die vervelende piep oplost.