Hoe kies je een roterende multitool?
Roterende multitool kiezen
Roterende multitools gebruik je voor gedetailleerde en precieze klussen. Welke roterende multitool en accessoires je nodig hebt, hangt af van jouw klus. Vraag jezelf het volgende af:
- Wil je snijden of schuren?
- Wil je boren of slijpen?
- Wil je graveren of polijsten?
- Wil je snel van opzetstuk wisselen?
- Wil je werken op netstroom of een accu?
Wil je snijden of schuren?
Snijden en afkorten
Als je dunne buizen of schroeven die uitsteken wil afkorten, is een roterende multitool een goede keuze. Je komt overal gemakkelijk bij, omdat de multitool niet erg groot is. Gebruik voor deze klussen een snijschijf als opzetstuk. Er zijn snijschijven voor hout, metaal en kunststof. Je kiest de snijschijf die bij jouw klus past.
Gedetailleerd schuren
Wil je kleine oppervlakken of moeilijk bereikbare plekken schuren? Gebruik dan een roterende multitool met een schuurband, schuurborstel of schuurschijf. Een schuurband gebruik je voor grover schuurwerk, zoals het gladschuren van vlakke oppervlakken. Voor het wegschuren van een bovenlaag zonder de ondergrond te beschadigen, gebruik je een schuurborstel. Wil je randen gladmaken voor een net resultaat? Kies dan voor een schuurschijf.
Wil je boren of slijpen?
Kleine gaten boren
Met een roterende multitool maak je ook kleine gaten in hout, kunststof en zacht metaal. Je gebruikt hiervoor speciale boortjes die op jouw multitool passen. Kleine gaten boren is erg handig voor hobbyisten. Denk bijvoorbeeld aan modelbouwers.
Slijpen, afbramen en ontroesten
Wil je slijpen, afbramen en ontroesten? Ook dan komt een roterende multitool goed van pas. Je gebruikt voor deze klussen een slijpsteen- of slijpschijf. Zo slijp je gemakkelijk een metalen pijp door. Ook maak je scherpe, uitstekende stukjes metaal glad of verwijder je roest van een tuinhek.
Wil je graveren of polijsten?
Graveren en frezen
Voor precieze klussen, zoals graveren en frezen, gebruik je ook een roterende multitool. Zo versier je bijvoorbeeld sieraden of een houten kistje met een patroon. Je gebruikt hiervoor een graveerstift of frees als opzetstuk. Er zijn verschillende maten stiften en frezen. Met een kleine stift of frees maak je dunne lijnen. Wil je brede lijnen? Gebruik dan een grotere stift of frees.
Polijsten en schoonmaken
Als je een polijstschijf of -borstel gebruikt, maak je metalen voorwerpen weer glanzend en schoon. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, zoals kettingen en ringen. Ook kristal maak je met deze opzetstukken weer mooi glad. Je behandelt zelfs de kleinste hoekjes, omdat het opzetstuk zo klein is.
Wil je snel van opzetstuk wisselen?
De opzetstukken van een roterende multitool moeten goed vastzitten als je aan de slag gaat. Er zijn 2 manieren waarop je accessoires vastzet: met en zonder (inbus)sleutel. Bij een gereedschapswissel met sleutel draai je de opzetstukken zelf los en vast. Dit gaat gemakkelijk, maar kost wel wat tijd. Bij een gereedschapswissel zonder sleutel zet je de accessoires vast met een kliksysteem. Dit gaat een stuk sneller.
Wil je werken op netstroom of een accu?
Roterende multitools werken op netstroom of een accu. Beide hebben voor- en nadelen. Zo krijg je met een bedrade multitool altijd stroom, maar heb je wel een stopcontact of verlengsnoer nodig. Werkt de multitool op een accu? Dan heb je meer bewegingsvrijheid. Je hebt geen last van kabels en gebruikt de multitool ook op plekken zonder stopcontact. Een accu moet je wel opladen als deze leeg is. Zonder tweede accu werk je dus niet zonder onderbrekingen door.