Hoe kies je een robotmaaier?
Robotmaaier kiezen
Stel jezelf de volgende vragen bij het kiezen van een robotmaaier.
- Hoe groot is jouw gazon?
- Bestaat jouw tuin uit meerdere stukken gras?
- Heeft jouw gazon obstakels?
- Heeft jouw gazon hellingen?
- Wil je de robotmaaier met een app besturen?
Hoe groot is jouw gazon?
Bij het kiezen van de beste robotmaaier voor jouw gazon, is je gazongrootte het eerste waar je op let. De gazongrootte die een robot grasmaaier aankan is afhankelijk van een combinatie van de accu, software en maaibreedte. Meet daarom voor je verder gaat met het kiezen van de maairobot het grasoppervlakte van jouw tuin op.
Gazonoppervlakte
Kleinere gazons tot 500 vierkante meter
Is jouw gazon kleiner dan 500 vierkante meter en heb je weinig tot geen obstakels in de tuin? Dan kies je uit één van de onderstaande robotmaaiers.
Gemiddelde gazons tot 1000 vierkante meter
Als jouw gazon tussen de 500 en 1000 vierkante meter is, of een aantal obstakels heeft zoals bomen en bochten, dan kies je een maairobot uit de volgende selectie.
Grote gazons groter dan 1000 vierkante meter
Heb je een tuin die groter is dan 1000 vierkante meter of veel obstakels en bochten heeft? Kies dan één van de volgende robotmaaiers voor een groot gazon.
Bestaat jouw tuin uit meerdere stukken gras?
De meeste robotmaaiers rijden alleen over gras en volgen het perimeterdraad dat je onder het gras aanlegt. Ze rijden dus niet over stukken stoep, grind of een kiezelstenen pad. Bestaat jouw gazon uit meerdere grasvelden, of zones, die onderbroken worden door stoep of bloembedden (zie 2 rechter afbeeldingen)? Dan heb je voor elke zone een eigen basisstation nodig. De robotmaaier til je dan handmatig van de ene naar de andere zone.
Heeft jouw gazon obstakels?
Hoe meer obstakels, hoe vaker de robotmaaier van richting moet veranderen. Hierdoor doet de maairobot er langer over om het hele gazon te maaien en heeft hij dus meer accucapaciteit nodig. Heb je een gazon met veel bomen, bochten of andere obstakels? Dan kies je een robotmaaier met een grotere gazonoppervlakte dan je daadwerkelijke gazonoppervlakte. Let er ook op dat je bij het installeren van de robotmaaier het perimeterdraad om de obstakels plaatst, zodat de robotmaaier hier niet tegenaan botst.
Heeft jouw gazon hellingen?
De meeste robotmaaiers kunnen hoogteverschillen in je gazon tot ongeveer 25 procent aan. Heb je steilere hellingen in de tuin? Kijk dan of de robotmaaier daarvoor geschikt is. Ligt er een sloot aan jouw tuin? Dan loopt de rand van je gazon ook schuin af. Gazons met veel hoogteverschil vragen meer accucapaciteit van je robotmaaier dan vlakke gazons. Houd er tijdens het berekenen van je gazonoppervlakte dus rekening mee dat je met veel hellingen voor een groter gazonoppervlakte kiest.
Wil je de robotmaaier met een app besturen?
Een robotmaaier heeft aan de bovenkant een klep met daaronder het bedieningspaneel. Op dit paneel stel je het maaischema in. Sommige robotmaaiers hebben een extra bedieningsmogelijkheid, namelijk via een app. Als je een robotmaaier met app besturing hebt, dan stel je via de app het maaischema in of bestuur je de robotmaaier op afstand. Elk merk heeft een eigen app met verschillende mogelijkheden.