Advies over professionele videocamera's
De voordelen van een professionele videocamera
Het grootste verschil tussen een professionele videocamera en een eenvoudige camcorder is de kwaliteit van de lens en de beeldsensor. De meeste lenzen van een camcorder zijn van hoogwaardig plastic gemaakt. De lens van een professionele camera is gemaakt van glas met verschillende coatings om ongewenste vervormingen tegen te gaan. Daarnaast is de opening van de lens groter en kan er daarom meer licht op de sensor vallen. Zo wordt er meer informatie opgeslagen waardoor details beter zichtbaar zijn.
De invloed van de sensor op de beeldkwaliteit
De full frame-sensor is de grootste en wordt gebuikt in (semi-)professionele camera's. Deze sensor is dus heel goed in staat om gedetailleerde beelden te filmen. Maar de gevoeligheid heeft nog een tweede voordeel: deze sensor presteert enorm goed in het donker. Dat betekent dat je, wanneer het wat donkerder wordt, niet meteen een externe lichtbron hoeft te gebruiken. De 1/3 inch sensor is de meest voorkomende sensor. Hij is kleiner dan de full frame-sensor, maar nog steeds vele malen groter dan de sensor van een eenvoudige camcorder.
Welke externe microfoon sluit je aan?
Professionele videocamera's zijn altijd uitgerust met een externe microfoon-aansluiting voor kwalitatief geluid. Er zijn 2 verschillende uitgangen om een externe microfoon aan te sluiten. Een 3,5mm aansluiting (afbeelding: de onderste kabel). Het soort kabel dat hiervoor gebruikt wordt is gevoelig voor storing en straling van andere apparatuur. Een XLR-aansluiting (afbeelding: de bovenste kabel) is een professionele geluidsverbinding en heeft de beste audio-overdracht. Deze heeft een beschermende mantel die storingen voorkomt. Het signaal verliest geen sterkte over langere afstanden.
Welke instellingen gebruik je?
Hoewel de videocamera een automatische modus heeft, is het aan te raden om te leren de camera handmatig te bedienen. In optimale situaties weet de camera de juiste instellingen te kiezen. Maar wanneer wanneer er bijvoorbeeld minder licht beschikbaar is, wil je zelf kunnen kiezen hoe je dit tekort aan licht wil compenseren. De camera zal hier niet zelf met de ultieme oplossing komen. Daarom heb je de volledige controle nodig over instellingen zoals focus, iris, zebrafunctie, sluiter en witbalans.
Hoe bewerk je de filmbestanden?
Professionele videocamera's nemen bestanden op van zeer hoge kwaliteit. Je zal grote bestanden moeten importeren en je uiteindelijke beeldbewerkingen renderen. De computer moet dus aan bepaalde eisen voldoen, zoals een bepaald formaat werkgeheugen. Deze eisen kan vindt je in de specificaties van de software die je gebruikt. Er is veel software te vinden; Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro X en Avid Media Composer zijn veelgebruikte softwares onder professionele filmmakers.