Hoe gebruik je een pizzasteen op je barbecue?
Aan de slag met een pizzasteen
Een pizza bakken op een pizzasteen is niet moeilijk, maar houd rekening met deze dingen:
Tip 1: zorg voor de juiste temperatuur
Tip 2: plaats de pizzasteen niet direct boven het vuur
Tip 3: gebruik maizena zodat de pizza niet vastplakt
Tip 4: houd de deksel gesloten
Tip 5: laat afkoelen na gebruik
Tip 1: zorg dat je pizzasteen minimaal 250 graden is
Voor de lekkerste pizza heb je heel veel hitte nodig. Leg de pizzasteen op het rooster en zet dan pas je barbecue aan. Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
Tip 2: leg de pizzasteen niet direct boven vuur
Je hebt je pizzadeeg uitgerold en belegd met je favoriete toppings. Het laatste wat je nu wilt, is een rauwe bovenkant en een verbrande bodem. Leg je pizzasteen niet direct boven het vuur en voorkom dat hij oververhit raakt. Zo zorg je dat de boven- en onderkant van je pizza tegelijkertijd garen.
Tip 3: bestuif de pizzasteen met maizena
Om te zorgen dat de reis van de pizzasteen naar je bord zo soepel mogelijk verloopt, wil je dat de pizza niet plakt of scheurt. Voorkom dit door je pizzasteen te bestuiven met maizena of polenta. Een andere optie is om bloem te gebruiken. Let op: dit verbrandt sneller dan maizena en polenta.
Tip 4: houd de deksel gesloten
De warmte moet circuleren om ook de bovenkant van de pizza goed te garen. Houd daarom altijd de deksel van je BBQ gesloten. Zo voorkom je dat je jouw gasten een pizza met een zwarte bodem en een rauwe bovenkant serveert.
Tip 5: laat de pizzasteen goed afkoelen na gebruik
Het klinkt misschien logisch, maar onder het mom van ‘veiligheid voorop’ benoemen we het nog een keer. Nadat je het vuur uitdraait, gloeit je pizza steen nog lang na. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat de pizzasteen koud is voordat je hem schoonmaakt. Wij zeggen: een goed excuus om wat langer na te borrelen!