Hoe kies je een moederbord?
Moederbord kiezen
Elk moederbord heeft exact dezelfde functie, namelijk het aansturen van je computeronderdelen. Ook heeft elk model een ingang voor je processor, RAM en videokaart. Toch zijn er veel verschillen. Vraag jezelf het volgende af:
- Welk merk moet de chipset zijn? (Intel of AMD)
- Welke socket moet je moederbord hebben?
- Welk formaat moet het moederbord zijn?
- Hoeveel sloten moet je moederbord hebben?
- Welke in- en uitgangen moet je moederbord hebben?
- Zijn een goede bouwkwaliteit en koeling belangrijk voor je?
- Welke extra opties wil je?
Welk merk moet de chipset zijn? (Intel of AMD)
De eerste keuze die je maakt is tussen de verschillende merken processoren. De chipset is het belangrijkste onderdeel van het moederbord. Deze regelt namelijk het verkeer tussen de verschillende componenten en moet samenwerken met je processor. De chipset ondersteunt AMD of Intel processoren en bepaalt welk merk processor je plaatst. Een AMD chipset werk niet met Intel, en vice versa. Kijk daarom van tevoren goed in de handleiding of de specificaties van je processor.
Welke socket moet je moederbord hebben?
De socket is het vakje van het moederbord waar je de processor op plaatst. Deze moet exact hetzelfde zijn als die van je processor, anders werkt deze niet. Zowel Intel als AMD onderscheiden 4 verschillende soorten sockets:
- Voor Intel zijn de sockets 1151 (8e + 9e generatie processoren), 1200 (10e generatie), 1200 (11e generatie) en 2066 (X + W serie processoren)
- Voor AMD zijn de sockets allemaal AM4, maar deze verschillen per ondersteuning van de generatie. Check dit in de handleiding van je processor, aangezien AM4 sockets ook meerdere generaties ondersteunen.
Welk formaat moet het moederbord zijn?
Nog voor je de chipset en socket kiest, kijk je eerst naar het formaat van je moederbord. De computerbehuizing die je hebt, bepaald welk formaat erin past. Veruit de meeste behuizingen hebben een ATX formaat, zoals de full tower en midtower. Een mini pc behuizing vereist juist weer een Mini- of Micro-ATX moederbord. Check dit dus goed voor je een moederbord kiest.
Hoeveel sloten moet je moederbord hebben?
Hoe groter het moederbord is, hoe meer sloten je hebt voor onderdelen. Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid geheugensloten voor RAM modules. Hiermee creëer je een snel en groot werkgeheugen voor het draaien van de zwaarste games. Let ook op de PCIe x16 sloten voor het installeren van een videokaart, zoals de NVIDIA GeForce RTX 3070. Daarnaast zijn er ook moederborden met M.2 aansluitingen. Hiermee creëer je een snelle opslagruimte, wat tot wel 10x sneller is dan een normale SSD opslagruimte.
Welke in- en uitgangen moet je moederbord hebben?
Naast de socket en sloten, gebruik je het moederbord ook voor het verbinden van je kabels. Dit gedeelte heet het I/O panel. Hier sluit je onder andere de kabels voor je monitor, toetsenbord en muis op aan. Tegenwoordig zijn er ook toekomstbestendige moederborden met usb C poorten. Zo laad je tijdens het gamen je randapparatuur eenvoudig op.
Zijn een goede bouwkwaliteit en koeling belangrijk voor je?
Tijdens het gamen ontstaat er veel warme lucht, wat slecht is voor je componenten. Om de warme lucht goed weg te werken, zijn er moederborden ontwikkeld met actieve koeling. Dit gaat via extra ventilatoren en heatsinks die de restwarmte oppakken. Zo blijft alles goed gekoeld en houd je de levensduur van je componenten intact. Bij duurdere moederborden krijg je ook een betere bouwkwaliteit. Bijvoorbeeld verstevigde sloten die minder snel verbuigen.
Wil je leuke extra's of alleen het hoognodige?
Een moederbord is vooral voorzien van functies die je computer vloeiend laat draaien, maar ze hebben ook leuke extra's. Wat dacht je van RGB led verlichting? Zo maak je het plaatje binnen je desktop compleet en ervaar je een lichtshow tijdens het gamen. Daarnaast zijn er ook moederborden met wifi 6 en bluetooth voor een razendsnelle draadloze verbinding. De keuze is reuze voor iedere gamer.