Welk materiaal grillrooster kies je?
Gietijzer en roestvrijstaal
Gietijzeren barbecuerooster
- Zeer geschikt voor het searen van steaks (met grillstrepen).
- Gietijzer houdt hitte langer vast dus minder warmte nodig.
- Erg duurzaam door het sterke materiaal.
- Je moet gietijzer relatief vaak schoonmaken.
- Gietijzer kan op den duur gaan roesten.
Let op: gietijzeren roosters zijn zwaar.
Roestvrijstalen barbecuerooster
- Roestvrijstaal is zeer duurzaam, want het roest niet.
- Hard materiaal waardoor het grillrooster slijtvast is.
- Eenvoudig schoon te maken en daarom gemakkelijk in onderhoud.
- Roestvrijstaal is relatief zwaar.
- Roestvrijstaal is door zijn gemakken prijzig.
Let op: eenvoudig schoon te maken met RVS borstel of schuurspons.
Verchroomd en geëmailleerd
Verchroomd stalen barbecuerooster
- Alle soorten bereidingen mogelijk.
- Relatief goedkoop t.o.v. andere materialen.
- Heeft een beschermend laagje chroom tegen roest.
- Verchroomd stalen rooster worden niet erg milieuvriendelijk gemaakt.
- Niet duurzaam door kans op afbladderen van de chroomlaag en roest.
Let op: beschadigt wanneer je reinigt met schuurspons.
Geëmailleerd stalen barbecuerooster
- Alle soorten bereidingen mogelijk, geven ook brede grillstrepen.
- Heeft een beschermend laagje (porselein) emaille tegen roest.
- Duurzaam en emaille bladdert niet af.
- Barsten mogelijk wanneer je er niet voorzichtig mee omgaat.
- Een emaille bbq rooster schoonmaken is niet gemakkelijk.
Let op: relatief duur voor wat je ervoor krijgt.
Aluminium
Aluminium bbq rooster
- Aluminium is relatief goedkoop t.o.v. andere materialen.
- Roest niet en is dus lekker onderhoudsvrij.
- Aluminium is relatief dun waardoor de warmte direct doorkomt.
- Aluminium is een fragiel metaal en beschadigt snel.
- Niet geschikt voor groot gebraad of steaks.
Conclusie
Wil je dus specifieke gerechten bereiden zoals groot gebraad of gesearde steaks? En het liefst lang plezier hebben van één en dezelfde grillrooster? Dan past een gietijzeren rooster of roestvrijstalen rooster het best bij jou. Gril je eigenlijk alleen hamburgers en worsten en vind je het prima om eens in de zoveel tijd een nieuw rooster aan te schaffen? Dan is het beter om voor aluminium of een van de stalen roosters te kiezen. Die zijn wat goedkoper in aanschaf.