Wat zijn de voor- en nadelen van koken op gas?
Voordelen
- Koken op gas is goedkoper dan elektrisch koken.
- Je kan zelf heel precies de warmtetoevoer instellen.
- Warm snel je pannen op met groot vuur.
- Je hoeft geen nieuwe pannen aan te schaffen.
- Met een wokbrander kun je zeer goed op hoge temperatuur wokken.
Nadelen
- Veel verlies van warmte: geen efficiënt energieverbruik.
- Schoonmaken is lastig door pannendragers en branders.
- Je kookt met open vuur en daarom is koken met gas niet de meest veilige manier.
Wat is koken op gas?
Wanneer je draait aan de knop van de gaskookplaat, opent de gastoevoer en wordt gas met vuur omgezet in warmte. Met de draaiknop en de gasbrander bepaal je heel precies de energietoevoer. Wil je de champignonroomsaus zachtjes laten pruttelen of juist op groot vuur koken? Bij koken met gas zie je meteen wat je doet: wanneer je het gas lager zet, wordt de vlam ook meteen kleiner.
Welke aansluiting heb ik nodig?
Je hebt voor het koken op gas een gasaansluiting in je keuken nodig. In bijna elk Nederlands huis zit wel een gasaansluiting. Echter wordt de overgang naar elektrisch koken steeds groter en zitten in nieuwbouwhuizen tegenwoordig geen gasaansluitingen meer.
Welke pannen heb ik nodig?
Je hebt geen speciale pannen nodig wanneer je kookt met gas. Elke pan is in principe geschikt om mee te koken op een gasfornuis. Wij raden aan om te koken met gietijzeren pannen, omdat die goed de warmte verdelen en een gelijke temperatuur lang vasthouden. Pannen vervormen door de warmteverschillen tussen de vlam en de ruimte waar de vlam niet direct komt. Ze worden dan iets boller aan de onderkant. Dit heeft vervolgens geen effect op het opwarmen van de pan.