Advies over keyboards
1. Wat is een keyboard precies?
Het keyboard werd in de jaren '80 ontwikkeld omdat een orgel zoveel plaats in huis inneemt. Een keyboard heeft ingebouwde speakers en talloze tonen en ritmes aan boord om muziek mee te maken. Kies bijvoorbeeld voor een saxofoon of gitaar als geluid en speel de melodie met je rechterhand. Stuur ritmes aan door met je linkerhand drums in te spelen. Deze zorgen voor een automatische begeleiding in verschillende stijlen en genres. Je kunt natuurlijk ook zonder begeleidend ritme spelen zodat je het gehele keyboard ter beschikking hebt voor bijvoorbeeld een traditioneel pianostuk.
2. Hoeveel toetsen heb je eigenlijk nodig?
Keyboards zijn verkrijgbaar met een verschillend aantal toetsen of octaven. De meest voorkomende zijn 61 toetsen (5 octaven) en 76 toetsen (6 octaven).
-
61 toetsen (5 octaven). 61 (aanslaggevoelige) toetsen zijn vaak de minimum eis voor keyboardles. Hiermee heb je genoeg ruimte om met 2 handen te spelen.
-
76 toetsen (6 octaven). Zwaardere pianocomposities maken soms gebruik van meer octaven dan een 61 toetsen keyboard biedt. Voor meer gevorderde spelers wordt dit dan ook aangeraden.
Kleinere maten worden vaak gebruikt in combinatie met een computer (mits het keyboard een MIDI of usb aansluiting heeft). Ook zijn kleinere keyboards goed geschikt voor kleine kinderen.
3. Wil je keyboard leren spelen?
Keyboard leren spelen is leuk, maar voor veel mensen niet makkelijk. Om je hierbij te helpen worden zijn sommige keyboards uitgerust met lichtgevende toetsen of met ingebouwde lesmodules.
-
Lichtgevende toetsen. Keyboards met lichtgevende toetsen hebben ingebouwde songs waarbij de toetsen oplichten voordat je ze in moet drukken. Hiermee leer je gemakkelijk en spelenderwijs keyboard spelen. Vaak zijn de ingebouwde nummers ook in verschillende niveaus aanwezig zodat je keyboard je langzaam maar zeker een professionele muzikant kan maken.
-
Ingebouwde lesmodules. Dankzij ingebouwde lesmodules worden verschillende facetten van het spelen uitgelicht. Denk hierbij aan noten lezen, akkoorden spelen, timing van aanslag, verschillende muziekpartijen van een nummer etc. Met deze lesmodules wordt leren spelen een eitje.
4. Ben je een gevorderde speler?
Voetpedalen
Sommige keyboards hebben aansluitingen voor voetpedalen. Met een sustainpedaal houd je tonen langer aan en met expressiepedalen beinvloed je bv. het volume of het timbre van bepaalde tonen.
Effecten
Met een pitchbend wheel verander je de pitch (toonhoogte) van je toon. Met het modulation wheel kan je o.a. het volume of timbre aanpassen. Vaak is het modulatie wheel in te stellen via MIDI. Sommige keyboards zijn verder ook nog uitgerust met meer effecten zoals Reverb, Chorus, Flanger, Delay of Harmony.
Polyfonie
Met polyfonie wordt het aantal tonen bedoeld dat maximaal tegelijk kan worden afgespeeld. Houd er rekening mee dat met een sustainpedaal vaak veel meer tonen worden vastgehouden dan de 10 die je met je vingers indrukt.
Opname
Als een keyboard voorzien is van opnamemogelijkheden dan kan je je nummers intern of extern via sd kaart of usb stick opslaan. Sommige keyboards beschikken zelfs over een interne mixer, waardoor je verschillende partijen apart kan inspelen en later onder elkaar kan zetten.
5. Maak je aankoop compleet.
De meeste keyboards worden geleverd zonder standaard en zitbankje. Wil je direct beginnen met spelen? Vergeet dan zeker deze essentiële accessoires niet:
6. Niet gevonden wat je zocht?
Hoewel een keyboard enorm veel mogelijkheden biedt, is er wellicht een ander toetsinstrument te vinden dat beter bij aansluit bij je behoeftes. Zo hebben digitale piano's altijd 88 gewogen of semi gewogen toetsen voor een authentieker pianogevoel. MIDI keyboards worden gebruikt in combinatie met een computer en beschikken vaak over controller knoppen zoals faders en draaiknoppen. Een synthesizer is de toonspecialist onder de toetsinstrumenten. Hiermee kan je een geluid zelf ontwerpen en precies laten klinken zoals jij het zelf wilt.