Wat is het verschil tussen een keramische en inductie kookplaat?
Wat is het verschil?
De verschillen tussen keramische en inductie kookplaten lijken misschien niet zo groot, maar toch zijn ze er wel. Zo kook je op een inductie kookplaat sneller, omdat de warmte direct naar de pan gaat. Hierdoor is inductie ook meteen energiezuiniger dan keramisch.Ook kook je veiliger op inductie, omdat de kookplaat snel afkoelt. Een keramische kookzone blijft nog lang heet.
Welk type kookplaat kies je?
Keramisch | Inductie | |
---|---|---|
Je wilt dat je kookplaat snel warm is | Nee | Ja |
Je wilt zo min mogelijk energie verbruiken | Nee | Ja |
Je hebt graag flexibele kookzones | Nee | Ja |
Je wilt een extra veilige kookplaat | Nee | Ja |
Let op: zorg dat je de juiste aansluiting hebt
Een elektrische kookplaat heeft veel energie nodig op om te warmen en werkt meestal op een 2 of 3 fasen aansluiting. Je hebt hiervoor een aparte kookgroep nodig en een perilex-stekker en stopcontact. Het is belangrijk dat je goed controleert welke aansluiting jij hebt, zodat je zeker weet dat je nieuwe kookplaat goed werkt. Heb je een normaal stopcontact? Kies dan voor een elektrische kookplaat die geschikt is voor 1 fase.
Snelheid
Sneller warm
Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor maakt het apparaat geen gebruik van verwarmingselementen, maar warmt je pan meteen op. Hierdoor is je plaat binnen ongeveer 20 seconden warm. Je hebt voor inductie pannen nodig met een speciale magnetische bodem. Heb je eerst op gas gekookt? Dan is de kans groot dat de bodem vervormd is en je nieuwe pannen moet aanschaffen.
Duurt langer
Een keramische kookplaat heeft even tijd nodig om op te warmen. Dit komt doordat het apparaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en daarna pas de pan. Als deze warm zijn, kleuren de elementen rood. Voordat je begint met koken, ben je zo 1 á 2 minuten verder. Dankzij de verwarmingselementen zijn alle pannen geschikt voor dit type. Kies voor een pan met een gladde en dikke bodem voor het beste resultaat.
Energiezuinig
Weinig energie
Een inductie kookplaat is energiezuinig, omdat hij alleen de pan zelf verwarmt. Wanneer je de pan van de plaat afhaalt, schakelt deze automatisch uit. Het apparaat is dan ook vrij snel afgekoeld. Een inductie kookplaat verbruikt 175 kWh per jaar en je bent rond de € 52,50 kwijt aan energiekosten.
Veel energie
Een keramische kookplaat gebruikt veel energie om de kookzones op te warmen. Daarnaast blijft het apparaat nog geruime tijd warm als je klaar bent met koken. Hierdoor verliest het apparaat ook veel energie. Een keramische kookplaat verbruikt 225 kWh per jaar en kost ongeveer € 67,50 per jaar.
Flexibel koken
Past zich aan naar de pan
Sommige inductie kookplaten hebben flexibele kookzones. Dit zijn zones die je gebruikt als 1 grote of 2 aparte kookzones. Met één druk op de knop stel jij de kookzone in. Is de kookplaat volledig flexibel, dan maakt het niet uit waar je je pan neerzet. Zo bepaal jij precies hoe jij de kookplaat inricht.
Vaste verwarmingselementen
Sommige keramische kookplaten hebben uitbreidbare kookzones. Dit zijn langwerpige zones voor bijvoorbeeld een braadpan of een grotere zone voor een hapjespan. Omdat een keramische kookplaat werkt met verwarmingselementen, moet je pan altijd precies op de kookzone staan om goed op te warmen.
Veiligheid
Veilig
Koken met inductie is een stuk veiliger. Een inductie kookplaat heeft altijd kinderbeveiliging, zodat je kroost niet zomaar de instellingen wijzigt. De plaat werkt alleen als er een pan op staat en schakelt ook meteen uit als je de pan weghaalt. Handig, als je weleens vergeet de kookplaat uit te zetten.
Minder veilig
Een keramische kookplaat is minder geschikt voor huishoudens met kleine kinderen of soms vergeetachtige ouderen. De plaat blijft namelijk na het koken nog geruime tijd warm, waardoor je jezelf gemakkelijk verbrandt. Daarnaast schakelt de kookplaat niet automatisch uit na het koken. Niet zo handig als je soms vergeetachtig bent.