Hoe kies ik een robotstofzuiger?
Robotstofzuiger kiezen
Voordat je een robotstofzuiger aanschaft, is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:
- Wat verwacht je van de robotstofzuiger?
- Wat voor soort vloer heb je?
- Ben je ergens allergisch voor?
- Heb je huisdieren?
- Wil je dat de robot een navigatieroute door jouw huis maakt?
- Hoe groot is jouw huis?
- Wil je de robot via een laadstation of via een laadkabel opladen?
Wat verwacht je van de robotstofzuiger?
Gebruik je de robotstofzuiger af en toe als aanvulling op de reguliere stofzuiger, dan volstaat een basismodel voor jou waarschijnlijk prima. Maar wil je de robot dagelijks gebruiken of bijvoorbeeld besturen via je telefoon, dan heb jij een meer geavanceerd model nodig. Een robot van € 100,- heeft minder kwaliteiten dan een model van € 800,-. Weet wel dat een robotstofzuiger vooral een aanvulling is, en dus niet al het schoonmaakwerk overneemt. De traptreden en plinten zal je (helaas) gewoon nog zelf moeten stofzuigen.
Wat voor soort vloer heb je?
Alle robotstofzuigers werken goed op harde en gladde vloeren, maar sommige vinden hoogpolige tapijten of vloerkleden een uitdaging. Heb jij dus een harde vloer dan is in principe elke robotstofzuiger geschikt, maar heb jij tapijt of veel vloerkleden liggen dan heb jij een specifieke robotstofzuiger nodig.
Ben je allergisch?
Heb jij een stofallergie, dan heb jij een robotstofzuiger met een speciaal uitblaasfilter nodig. Een HEPA 13- of 14-filter is het meest geschikt voor mensen met allergieën. Het filter houdt fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen tegen zodat ze niet via de uitblaaslucht opnieuw in de kamer belanden.
Heb je huisdieren?
Rondslingerende honden- of kattenharen zijn een uitdaging voor de robotstofzuiger, omdat deze over het algemeen een vrij kleine zuigmond heeft. Wil je toch zeker weten dat 'ie ook dierenharen opzuigt, kies dan een robotstofzuiger met ronddraaiende middenborstels. Deze borstels pakken dierenharen beter op van de harde vloer en laagpolig tapijt dan wanneer de robot alleen een zuigmond heeft. In de keuzehulp selecteer je eenvoudig bij 'toepassing' dat de robot geschikt moet zijn voor het opzuigen van dierenharen.
Hoe groot is jouw huis?
Hiermee bedoel ik welke oppervlakte de robot moet stofzuigen. Hierin verschillen robotstofzuigers namelijk van elkaar. Wil jij dat de robotstofzuiger meerdere ruimtes in 1 keer stofzuigt? Let er dan op dat je een robotstofzuiger kiest met een accuduur van meer dan 90 minuten.
Hoe laad je de robotstofzuiger op?
Instapmodellen stoppen wanneer de accu leeg is, je zet de robotstofzuiger dan zelf terug op het laadstation of laadt de robot op via een laadkabel. Iets luxere robotstofzuigers rijden zelf terug naar het laadstation als ze leeg zijn. Ga je voor de meest geavanceerde robot, dan laadt deze automatisch op bij het laadstation én hervat het stofzuigen als hij is opgeladen.
Advies nodig?
Wil je weten welke robotstofzuigers ik aanraad per specifieke gebruikssituatie? Bekijk dan Coolblue's keuze. Hier help ik jou een keuze te maken als je er zelf niet uit komt. Heb je al een robotstofzuiger maar heb je hulp nodig bij het gebruiken hiervan? In het adviesartikel bespreek ik veelvoorkomende problemen bij robotstofzuigers in het algemeen én geef ik tips over wat jij zelf kunt doen om dit op te lossen.