Hoe zorg je ervoor dat jouw koffie minder zuur of bitter smaakt?
Te zure of bittere koffie oplossen
Volg onderstaande stappen wanneer jouw koffie te zuur of te bitter smaakt. Let op: soms is één van de oplossingen al voldoende om de smaak te verbeteren.
- Stap 1. Pas de maalgraad aan
- Stap 2. Pas de waterhoeveelheid per kopje aan
- Stap 3. Gebruik vers water
- Stap 4. Reinig de machine
- Stap 5. Kies andere bonen
Stap 1: pas de maalgraad aan
Is jouw koffie te zuur? Zet dan de maalgraad van jouw machine fijner. Dit doe je door de maalgraad lager te zetten. Bijvoorbeeld van stand 5 naar 4. Doe dit alleen tijdens het malen en per stapjes van één.
Is jouw koffie te bitter? Zet de maalgraad van jouw machine groffer. Dit doe je door de maalgraad hoger te zetten. Bijvoorbeeld van stand 5 naar 6. Doe dit per stapjes van één en alleen tijdens het malen.
Stap 2: pas de waterhoeveelheid per kopje aan
Smaakt jouw koffie nog steeds te zuur? Stel dan een kleinere hoeveelheid water per kopje in.
Is de koffie nog steeds te bitter? Volg dan onderstaande stappen om dit op te lossen.
Stap 3: gebruik vers water
Zorg dat je elke dag vers water in de machine doet. Zo voorkom je dat het water een negatief effect heeft op de smaak van jouw koffie.
Stap 4: reinig de machine
Oude koffieresten veroorzaken een bittere koffiesmaak. Zorg er daarom voor dat je de zetgroep in ieder geval iedere 2 weken reinigt. Neem hierin ook de kamer waar je de zetgroep uithaalt in mee. Hier blijven namelijk veel koffieresten achter.
Stap 5: kies andere bonen
Iedere soort koffieboon heeft een eigen smaak. De ene boon smaakt gewoonweg bitterder of zuurder dan de ander. Probeer daarom ook eens wat verschillende soorten uit, om erachter te komen welke jij het lekkerst vindt. Houd je niet van bitter? Kies dan een licht gebrande boon. Hoe donkerder de boon gebrand is, hoe bitterder de koffie namelijk is. Vind je de koffie juist te zuur? Kies dan een donker gebrande boon.