Hoe voorkom je stroomproblemen van je computervoeding?
Soorten spanningsproblemen voor een computervoeding
In totaal zijn er 5 soorten spanningsproblemen die via je PSU kunnen ontstaan. Deze problemen zijn niet alleen van invloed op je computervoeding, maar ook op de rest van je componenten.
- Stroompieken vanuit je PSU stoppen of verminderen tijdelijk de stroomtoevoer naar je andere componenten.
- Overspanning ontstaat wanneer de spanning op een apparaat vele malen hoger is dan normaal, bijvoorbeeld bij blikseminslagen.
- Onderspanning ontstaat wanneer de spanning op een apparaat lager is dan normaal, bijvoorbeeld bij een beknelde draad of een te lage hoeveelheid stroom.
- Kortsluiting ontstaat bij direct contact tussen 2 losse draden, waardoor de stroomsterkte toeneemt. Bijvoorbeeld omdat je voeding niet goed is aangesloten.
- Oververhitting ontstaat wanneer de warme lucht vanuit de PSU niet goed wegvoert. Bijvoorbeeld wanneer de computerkast te dicht op de muur staat.
Stroompiekenbeveiliging
Stroompieken ontstaan wanneer het voltage van je PSU hoger dan gebruikelijk ligt. Dit duurt vaak korter dan een seconde, maar brengt grote schade aan. Wanneer je voeding boven het voltageniveau komt, tast dit ook de rest van je componenten aan. Hierdoor is het mogelijk dat niet alleen je voeding kapot gaat, maar ook de rest van je componenten. Stroompieken richten minder schade aan wanneer er geen kabels in de knoop zitten en genoeg ruimte hebben. Daarnaast helpt het aansluiten van je voeding op een geaarde stekkerdoos.
Overspanningsbeveiliging
Bij overspanning stijgt de elektrische spanning van je PSU ver boven de normale spanning. De meeste overspanningen komen na een blikseminslag die direct of in de buurt is. Net zoals bij stroompieken, is een geaarde stekkerdoos de beste oplossing. Hiermee voorkom je overspanning van de computervoeding, bijvoorbeeld tijdens een blikseminslag.
Onderspanningsbeveiliging
Onderspanning is het tegenovergestelde van overspanning, maar is minstens net zo gevaarlijk voor je PSU en andere componenten. Bij onderspanning is de spanning vele malen lager dan normaal, waardoor de toevoer naar je componenten afneemt. Naast dat het jouw componenten beschadigt, raak je ook jouw niet opgeslagen werk kwijt. Je voorkomt onderspanning met een noodstroomvoeding. Wanneer de stroomtoevoer wegvalt, voedt de noodstroomvoeding jouw pc voor een bepaalde tijd en voorkom je schade aan je componenten.
Kortsluitingsbeveiliging
Wanneer je kabels niet goed aansluit, is er een kans dat er kortsluiting ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer de stroomkabel tussen je PSU en moederbord niet goed zit. Kortsluiting hoeft op het eerste oog niet schadelijk te zijn. Wanneer meerdere kortsluitingen gebeuren wordt het een probleem voor je componenten. Check daarom regelmatig of alles goed zit, zowel de kabels als de schroeven.
Oververhittingsbeveiliging
Gebruik van je PSU creëert hitte, bijvoorbeeld wanneer je op de hoogste instellingen gamet. Wanneer de uitgang van je voeding te dicht op de muur staat heeft de warme lucht geen uitweg. Warmte hoopt zich op in je pc en dan raakt hij oververhit. Vooral de grafische kaart en de processor beschadigen zo. Plaats de ventilatoren van je computer minimaal 10 centimeter van ieder obstakel af, voor een optimale luchtcirculatie. Spuit ook regelmatig met een luchtbus om je componenten stofvrij te maken.