Hoe schuim je melk op met de hand?
Aan de slag met handmatig melk opschuimen
Met een melkopschuimer of een koffiemachine met melksysteem zet je gemakkelijk en snel melkspecialiteiten. Heb je deze niet in huis, maar wil je wel je gasten blij maken met een cappuccino? Lees dan hieronder hoe je melkspecialiteiten maakt met andere keukenapparatuur.
Tip 1. Maak melkschuim met een garde Tip 2. Maak melkschuim met een garde op batterijen Tip 3. Maak melkschuim met een staafmixer Tip 4. Maak melkschuim met een cafetière
Tip 1: maak melkschuim met een garde
Melk opkloppen met een garde is een klassieke vorm van melk opschuimen. Dit kost wel tijd en armkracht.
- Doe de melk in een steelpannetje en zet ‘m op het vuur.
- Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt en zet het vuur uit.
- Pak de garde erbij en begin met kloppen. Wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt, lukt dit het best. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat.
Echt stevig schuim wordt het helaas niet. Dit komt doordat er grote luchtbellen ontstaan tijdens het kloppen, die ook snel weer kapotgaan.
Tip 2: maak melkschuim met een garde op batterijen
Met een garde die werkt op batterijen maak je gemakkelijk melkschuim. Op deze manier doe je het klopwerk niet zelf.
- Verwarm de melk in een pannetje totdat er stoom van de melk afkomt.
- Doe de garde in de melk en druk op de aanknop. Doordat de spiraal snel ronddraait, ontstaat er schuim op de melk.
Doordat een garde op batterijen snelle en constante draaibewegingen maakt, ontstaan er kleine luchtbellen. Hierdoor krijg je steviger melkschuim vergeleken met een normale garde.
Tip 3: maak melkschuim met een staafmixer
Met een staafmixer schuim je melk op voor een cappuccino of latte macchiato.
- Doe de staafmixer in een kommetje of een grote, langwerpige beker met melk.
- Zorg ervoor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je een sissend geluid hoort. Zo krijg je meer schuim.
- Breng de staafmixer omhoog en omlaag totdat je vindt dat er genoeg schuim is. Warm de melk op in de magnetron en giet het over je koffie heen.
Tip 4: maak melkschuim met een cafetière
Heb je een cafetière thuis staan? Dan gebruik je deze naast het koffiezetten ook voor het maken van melkschuim.
- Schenk koude melk in de beker en plaats de deksel erop.
- Beweeg de platte zeef in een constant ritme op en neer. De zeef beweegt zo van boven naar beneden door de melk heen. Je voelt de melk steeds iets dikker worden.
- Ga net zo lang door tot het schuim de gewenste dikte heeft. Dankzij de grote zeef gaat dit erg snel.
- Verwarm het melkschuim nog even in de magnetron.