Helpt een luchtreiniger tegen bacteriƫn en virussen?
Belangrijkste vragen
Bij de vraag of een luchtreiniger tegen bacteriƫn en virussen helpt, zijn een aantal vragen belangrijk:
- Hoe zuivert een luchtreiniger de lucht?
- Welke deeltjes kan een luchtreiniger uit de lucht zuiveren?
- Zuivert een reiniger virussen en bacteriƫn uit de lucht?
- Welke luchtreiniger heb je nodig?
Word ik niet ziek met een luchtreiniger in huis?
Met een luchtreiniger in huis verminder je de aanwezigheid van virussen en bacteriƫn. Houd er wel rekening mee dat je hiermee besmettingen buiten de deur niet voorkomt. Dus als je een griepje wilt ontlopen is een luchtreiniger in huis een goede start, maar persoonlijke hygiƫne buiten de deur is nog veel belangrijker. Om virussen en bacteriƫn in huis te verminderen, is het belangrijk dat je ramen en deuren gesloten houdt. Lucht van buiten moet namelijk eerst langs de filters komen, voordat deze bacterie- en virusvrij is.
Hoe zuivert een luchtreiniger de lucht
Lucht zuiveren met een filter
Met een luchtreiniger filter je niet alleen (fijn)stof en pollen uit de lucht, maar verminder je ook bacteriƫn en virussen. Om kleine deeltjes uit te lucht te filteren, brengt een luchtreiniger de lucht in een kamer langs een HEPA filter of een HEPA en koolstoffilter. Afhankelijk van de filters in de luchtzuiveraar, filter je het grootste deel van alle deeltjes uit de lucht.
Lucht zuiveren met een ionisator
Sommige luchtreiniger maken gebruik van ionisatie. Deze luchtreinigers brengen een negatieve lading de lucht in. Deze negatieve deeltjes zorgen ervoor dat verontreinigingen verzwaren en op de grond terecht komen of als een magneet aangetrokken worden door de collector. Je zuigt de deeltjes vervolgens op met een stofzuiger.
Lucht zuiveren met een filter en ionisator
Naast luchtreinigers met een HEPA filter en ionisatoren zijn er ook luchtreinigers die gebruik maken van filters en ionisatie. Zo maakt een aantal luchtreinigers van Winix en BlueAir gebruik van zowel een HEPA filter als ionisatie.
Bacteriƫn en virussen zuiveren
Sommige luchtreinigers zuiveren deeltjes van 20 nanometer uit de lucht. Dat is veel kleiner dan een stofdeeltje en zie je alleen onder een microscoop. Ook grotere deeltjes, zoals pollen en dierenharen, blijven gemakkelijk achter in het filter. De meeste virussen en bacteriƫn zijn groter dan 20 nanometer en blijven dus achter in het HEPA filter. Om een deeltje uit de lucht te zuiveren, moet de lucht wel langs het HEPA filter komen. Daarom is het belangrijk dat een luchtreiniger krachtig genoeg is om alle lucht in de kamer langs het filter te halen.
Welke luchtreiniger heb ik nodig?
Als je een luchtreiniger aanschaft, is het belangrijk dat je een luchtreiniger kiest die krachtig genoeg is voor de ruimte waarin je hem plaatst. De luchtreinigers uit ons assortiment brengen alle lucht in de kamer minimaal 2 keer per uur langs het filter. Let daarom goed op of de luchtreiniger de oppervlakte van de ruimte aan kan.
Conclusie
Een luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in huis en houdt bacteriƫn en virussen buiten de deur. Alleen werkt een luchtreiniger niet om besmetting buiten de deur te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat de luchtkwaliteit in huis goed en bacterievrij is en je buiten de deur goed let op jouw persoonlijke hygiƫne.