Hoe kies je een glasvezel router?
Glasvezel router kiezen
Glasvezelabonnementen zijn sneller dan kabel en DSL. Daarom is het belangrijk dat je een snelle router hebt. Na het beantwoorden van deze vragen weet je welke glasvezel router bij je past:
- Welk abonnement heb je?
- Welke ethernetsnelheid past bij je abonnement?
- Heb je een groot huis?
Welk abonnement heb je?
Controleer voordat je een router kiest, welk abonnement je hebt. Er zijn glasvezelabonnementen met verschillende snelheden: namelijk 1.000, 2.000, 4.000 en 8.000 Mbps. Daarnaast heeft je modem invloed op de snelheid van je internet, je krijgt die meestal van je provider. Kreeg je geen nieuwe modem bij je abonnement? Vraag die dan aan bij je provider. Kies een router met een WAN poort die net zo snel is als de snelheid van je abonnement.
Welke ethernetsnelheid past bij je abonnement?
Er zijn 2 ethernet snelheden geschikt voor glasvezel. 2.5 Gbps poorten hebben een snelheid van 2500 Mbps. Routers met deze snelheid zijn geschikt voor abonnementen met 1000 of 2000 Mbps. Kies een router met 10 Gbps poorten wanneer je een sneller abonnement hebt. Routers hebben vaak ethernetpoorten met verschillende snelheden. Zorg voor minstens één poort met de snelheid die je nodig hebt. Wanneer de andere poorten minder snel zijn, heeft dat minder invloed op je internetsnelheid.
Heb je een groot huis?
Wil je in een groot huis overal bereik? Zet dan een mesh netwerk op, zodat je overal geniet van glasvezel snelheden. Je mesh routers hebben dan een glasvezel SFP poort nodig voor de hoogste snelheid. Deze poort ontvangt je glasvezelverbinding zonder dat er een netwerkkabel tussenkomt. Netwerkkabels vertragen je glasvezelverbinding, maar met een SFP kabel haal je alles uit je abonnement. Je mesh router stuurt de data daarna net zo snel draadloos door naar al je andere mesh stations.
Extra tip: neem een switch met glasvezel poorten
Heb je thuis een kabelnetwerk, of wil je dat aanleggen? Kies dan voor switches met glasvezel poorten. Een switch met 2 of meer glasvezelpoorten stuurt het signaal van je modem zonder vertraging door naar andere switches. Zelf op de grootste afstanden geniet je op deze manier van de snelheid van glasvezel.