Waar let je op bij het kiezen van een geheugenkaart?
Welke soort kaart heb je nodig?
In totaal zijn er 3 soorten geheugenkaarten: SD kaarten, microSD kaarten en CF kaarten. Het grootste verschil tussen deze kaarten is het formaat, wat bepaalt in welke apparaten je deze gebruikt. In de handleiding van je apparaat vind je welke soort geheugenkaart in je toestel past. Zo werken camera's vooral met SD kaarten en CF kaarten, een smartphone of navigatiesysteem met microSD kaarten. Daarnaast heb je ook SDHC en SDXC kaarten. SDHC en microSDHC kaarten zijn alle kaarten met een opslagruimte van 8, 16 of 32 gigabyte. SDXC of microSDXC zijn alle kaarten met meer dan 32 gigabyte aan ruimte.
Welke opslagcapaciteit heb je nodig?
De totale capaciteit van je geheugenkaart bepaalt hoeveel foto's, video's en andere bestanden je bewaart. Een 4K foto neemt meer ruimte in dan een full hd foto. Voor het gemak hebben we hier de totale capaciteit op een rijtje gezet, gebaseerd op een 10 megapixel foto in JPEG formaat. Voor film is dit gemiddelde 13 MB/s in full hd.
- 1GB: 256 foto's of 10 minuten film
- 32GB: 9.000 foto's of 320 minuten film
- 64GB: 17.500 foto's of 640 minuten film
- 128GB: 35.000 foto's of 1.280 minuten film
- 256GB: 70.000 foto's of 2.560 minuten film
- 400GB: 110.000 foto's of 4.000 minuten film
- 512GB: 140.000 foto's of 5.120 minuten film
- 1TB: 280.000 foto's of 10.000 minuten film
Welke lees- en schrijfsnelheid heb je nodig?
De lees- en schrijfsnelheid van een SD kaart geven aan hoe snel je bestanden verwerkt en over zet. De leessnelheid geeft aan hoe snel een ander apparaat de gegevens vanaf je geheugenkaart leest. De schrijfsnelheid geeft aan hoe snel de kaart gegevens overbrengt of schrijft. Hoe hoger de schrijfsnelheid, hoe hoger de kwaliteit van je beelden. Zo is een kaart met een hogere schrijfsnelheid geschikt voor 4K of zelfs 8K beelden. Wil je weten welke snelheidsklasse je geheugenkaart heeft? Kijk dan goed naar de afkortingen en letters. Deze leggen wij je hieronder uit.
Wat betekenen de afkortingen op de kaart?
C: Snelheidsklasse/schrijfsnelheid
De letter C geeft aan welke snelheidsklasse een geheugenkaart heeft. In de C vind je het cijfer dat de kaart heeft gekregen als beoordeling. In totaal zijn er 4 klassen: 2, 4, 6 en 10. Het cijfer geeft de minimale schrijfsnelheid aan van de kaart. Hoe hoger deze is, hoe sneller de geheugenkaart tijdens gebruik. Dit geeft aan of de kaart geschikt is voor video of burst fotografie.
UHS: Ultra High Speed snelheidsklasse
De letter U, of UHS, is het stapje boven de C. Ook hier vind je het cijfer binnen de letter U, die aangeeft welke snelheidsklasse de kaart heeft. Een UHS geheugenkaart heeft U1 of U3. U1 staat hier voor een schrijfsnelheid van minimaal 10 megabytes per seconde, U3 voor 30 MB/s. Er is ook een UHS Bus Class, aangegeven door de letter U met een Romeinse letter. Deze geeft aan hoe snel de individuele lanes werken tijdens het overzetten van bestanden. Zo is UHS-III sneller dan UHS-I.
V: Snelheidsklasse voor video
Wanneer je met 4K of zelfs 8K video aan de slag gaat, is de letter V belangrijk tijdens het kiezen. Deze geeft aan welke snelheidsklasse voor video de kaart heeft. Dit varieert van V6 tot en met V90. Net zoals bij de C en U geeft het cijfer naast de V de schrijfsnelheid aan in megabytes per seconde. Zo schrijft een V90 kaart minimaal 90 megabytes per seconde aan video in 4K of 8K.
Welke beveiliging en bescherming heb je nodig?
Wanneer je veel foto's en video's maakt, wil je dat deze goed beschermd of beveiligd zijn. Denk daarom aan een geheugenkaart met inbegrepen backup software. Een geheugenkaart is te klein voor ingebouwde backup hardware, waardoor leveranciers een eigen software meeleveren. Daarnaast is het belangrijk dat je kaart tegen een stootje kan. Kijk daarom goed of de kaart bijvoorbeeld waterbestendig is of bescherming heeft tegen röntgenstralingen. Zo blijven je meesterwerken intact, ook in extreme omstandigheden. Denk daarnaast ook aan een kaartlezer, bijvoorbeeld wanneer je op een plek bent waar je geen SD kaart of microSD kaart sleuf hebt.