Vergelijk de Fitbit Charge 4 met de Fitbit Charge 3
Let op: de Fitbit Charge 4 en 3 zijn niet meer leverbaar
De Fitbit Charge 4 en 3 zijn oudere modellen die we niet meer verkopen. Kies daarom voor de nieuwere Fitbit Charge 6. Die heeft een kleurrijk en helder AMOLED scherm. Ook bekijk je Google Maps op je Charge 6 en betaal je via Google Pay.
Gps
Charge 4: ingebouwde gps ontvanger, laat smartphone thuis
Het belangrijkste verschil tussen beide Fitbits is dat de Charge 4 een ingebouwde gps ontvanger heeft. De tracker ontvangt dus zelfstandig en zonder tussenkomst van je smartphone een gps signaal. Hiermee registreert het je afstand, snelheid en route als je buiten een rondje hardloopt, hiked of fietst. Je smartphone laat je veilig thuis liggen.
Charge 3: gebruikt signaal smartphone
De Charge 3 heeft geen ingebouwde gps ontvanger zoals de Charge 4, maar een gps sensor. Wil je jouw afstand, snelheid en route registreren tijdens het buiten sporten? Dan moet je jouw smartphone meenemen. De tracker gebruikt dan het gps signaal van je smartphone. Hierdoor gaat de batterij van je smartphone wel snel leeg.
Fitbit Pay
Charge 4: contactloos betalen
De Fitbit Charge 4 heeft Fitbit Pay waar je contactloos mee betaalt. Lekker makkelijk, want zo hoef je je bankpas niet meer uit je portemonnee te halen. Ook heb je altijd geld op zak als je bijvoorbeeld gaat bootcampen in het park. Je koopt naderhand een flesje water ter verkoeling, terwijl je portemonnee veilig thuis ligt. Let op: je kunt alleen contactloos betalen als je bank Fitbit Pay ondersteunt. Bekijk 'benodigde bankrekening' op de productpagina of de volledige lijst met aangesloten banken.
Charge 3: alleen contactloos betalen met speciale edities
Fitbit Pay zit niet standaard op de Charge 3, maar alleen op de speciale edities. In de speciale edities zit namelijk wel een Near Field Communication chip ingebouwd. Deze NFC chip is nodig om verbinding te maken met pinautomaten die draadloos betalen ondersteunen. Wil je contactloos betalen? Kies dan voor de Fitbit Charge 3 speciale editie of de Fitbit Charge 4. Let er wel op dat jouw bank Fitbit Pay ondersteunt, anders heb je er niks aan.
Hartslagzones
Charge 4: meet intensiteit inspanning op basis hartslag
De Fitbit Charge 4 meet je activiteiten slimmer. Het meet namelijk in welke hartslagzone je actief bent en voor hoelang. Dit noemt Fitbit 'Minuten in Actieve Zones'. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om wekelijks 150 minuten matig intensief of 75 minuten intensief te trainen om gezond te blijven. Met de Fitbit Charge 4 houd je dus bij of je al aan dit advies hebt voldaan. Ook zie je tijdens het sporten of je in de juiste hartslagzone traint voor het behalen van je doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of je uithoudingsvermogen verbeteren.
Charge 3: meet geen hartslagzones
De Charge 3 meet wel je activiteiten, zoals je stappen, trappen en trainingen, maar niet in welke hartslagzone je traint. Hierdoor weet je niet of je op de juiste manier traint voor het doel dat je voor ogen hebt. Wil je afvallen? Dan moet je bijvoorbeeld in hartslagzone 2 trainen. Je zit dan op 60 tot 70% van je maximale hartslag. Ook meet de Charge 3 niet je 'Aantal Minuten in Actieve Zones', zoals de Charge 4 wel doet. Hiermee registreert de Charge 4 hoelang je in welke hartslagzone traint, zodat je gemakkelijk bijhoudt of je al aan het beweegadvies van de WHO hebt voldaan.
Slaapmodus
Charge 4: slaapmodus voor een goede nachtrust
Niet nieuw in 'smartwatchland', maar wel op de Charge 4 is de slaapmodus. Met deze modus schakel je meldingen en het oplichten van het scherm tijdelijk uit. Zo meet je 's nachts je slaap zonder dat de activity tracker je stoort.
Charge 3 geen slaapmodus
Hoewel de Charge 3 wel je slaap meet, heeft het geen speciale slaapmodus waarmee je meldingen en het oplichtende scherm tijdelijk uitzet. Je kunt de meldingen wel uitzetten, maar gaat niet met 1 druk op het scherm. Van het oplichtende scherm hebben sommige mensen last 's nachts.
Vormgeving
Charge 4: 26 gram
Opvallend is dat de vormgeving identiek is aan die van de Charge 3. Het enige verschil is dat de Charge 4 met een gewicht van 26 gram een stuk lichter is. Hierdoor voel je het horloge minder zitten. Dit is met name 's nachts, maar ook overdag een voordeel. De Charge 4 heeft nog altijd een zwart-wit OLED scherm zonder altijd-aan optie.
Charge 3: 51 gram
Blijkbaar was de vormgeving van de Charge 3 dusdanig succesvol dat Fitbit niets aan het uiterlijk heeft veranderd. Op de kleuren na. Toch is er 1 groot verschil. De Charge 3 weegt met een gewicht van 51 gram bijna 2 keer zo veel als de Charge 4. Verder heeft de Charge 3 geen altijd-aan scherm.
Conclusie
Hoewel er op het oog weinig verschillen zijn, is de Charge 4 een waardige opvolger. De Charge 4 heeft alles wat de Charge 3 ook heeft en meer. Zo heeft die bijvoorbeeld ingebouwde gps waarmee je je afstand, snelheid en route registreert tijdens het sporten. Verder hebben alle Charge 4 modellen Fitbit Pay. Niet alleen de speciale editie zoals bij de Charge 3. Ten opzichte van de Charge 3 is de Charge 4 ook een stuk lichter, namelijk 26 gram.