Specialisten review: Ledger Nano S
In het kort
- Dankzij het duidelijke oled display controleer je al je transacties dubbel.
- De duidelijk app geeft je een goed overzicht van je coins en transacties.
- De Ledger Nano S is eenvoudig in gebruik.
- De Nano S heeft geen batterij, hij moet verbonden worden met een pc.
- De app van de Ledger werkt alleen in Google Chrome.
Uit de doos
De Ledger Nano S zit in een mooi klein doosje, dat 'more is less' uitstraalt. Meer dan een foto van het product, de naam en wat het is staat er niet op. Eenmaal geopend zie ik de Ledger Nano S direct liggen, beschermd door zacht schuim. Daaronder vinden we de accessoires: een sleutelring, lanyard en touwtje. Daarbij ligt ook de benodigde usb-kabel. De beknopte documentatie zit verstopt in een envelopje. Al met al ziet de verpakking er erg netjes uit. Het is duidelijk dat het hier om een hardware wallet in het topsegment gaat.
Achtergrond
Wat kun je nu eigenlijk met een hardware wallet? In tegenstelling tot een echte cryptowallet, is dit niet de plek waar je al jouw bitcoins en altcoins bewaart. Een hardware wallet als de Ledger Nano S is slechts het apparaat dat je dubbel beveiligde toegang geeft tot je crypto coins. Dat doet de Ledger Nano S met een pincode en een lijst van 24 woorden die je na de eerste installatie krijgt. De bedoeling is dat je die woorden opschrijft en bewaart om ze later in te voeren om een betaling te bevestigen. De werkelijke sleutel tot je wallet is veilig opgeslagen op de chip van de Ledger, waardoor hackers deze niet kunnen stelen. Daarnaast zie je bijvoorbeeld een overschrijving nog op het scherm van de Ledger Nano, waardoor iedere transactie dubbel veilig is.
Installatie
Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof de Ledger Nano S direct een apparaat is dat je overal gebruikt, blijkt dat niet waar. Deze hardware wallet werkt alleen als hij via een usb-kabel met je computer of laptop verbonden is. De eerste keer dat je de Ledger gebruikt, voer je een pincode in. Dat doe je op het apparaat zelf, helaas zijn de knopjes hiervan een beetje te priegelig voor mijn grote vingers. Ook de 24 willekeurige woorden krijg je op het scherm van de Ledger te zien. De eerste installatie gaat vlotjes en het duurt niet lang voordat je deze hardware wallet in gebruik kunt nemen. Wel dien je eerst de app van Ledger te installeren via Chromecast.
In de praktijk
Heb je de Nano S helemaal ingesteld en de Chrome extensie voor de Ledger cryptowallet geïnstalleerd, dan kun je echt aan de slag. Ik vind de app voor Chrome er erg overzichtelijk uitzien. Doordat het in je browser werkt, kun je de Ledger Nano S ook gebruiken met ieder besturingssysteem.
Het is vanuit de app zeer eenvoudig om bitcoins of ethereum over te maken naar en andere wallet. Zodra ik dat doe, krijg ik op de Nano S een bevestiging van de transactie. Je krijgt de ontvanger te zien en het bedrag dat je overmaakt. Op de Nano S bevestig je de transactie vervolgens. Dat gaat vlotjes. Wel is het invoeren van de pincode met de kleine knopjes nog steeds vervelend. De reden dat je de transactie op de Ledger zelf moet bevestigen is eenvoudig: daar heb je geen kans op keyloggers die je pincode kunnen achterhalen.
Conclusie
De Ledger Nano S is zeer gemakkelijk te gebruiken. In principe heb ik daarbij de handleiding niet nodig gehad. Ook de software is erg overzichtelijk. Het feit dat je hiervoor de Chrome browser moet gebruiken is voor sommige mensen wellicht een probleem. Het display van de Nano S is duidelijk en de knoppen zijn responsief, al hadden ze naar mijn mening ietsjes groter gemogen. De bouwkwaliteit is erg hoog. Ben je van plan om je eerste bitcoins, ethereum of ripples te kopen, dan is de Ledger Nano S misschien nog een beetje teveel van het goede. Maar heb je al verschillende cryptocoins dan is dit apparaatje een goede manier om jouw digitale geld nog beter te beschermen.