5 tips voor een lager energieverbruik van je tv
Aan de slag met het verlagen van je tv’s energieverbruik
De meeste tips voer je gemakkelijk uit en vragen niet om extra aankopen. Op deze manier maak je jouw tv in een handomdraai energiezuiniger.
- Tip 1. Verlaag de helderheid van je tv
- Tip 2. Verduister het beeld als je muziek luistert
- Tip 3. Stel een slaaptimer in
- Tip 4. Schakel de tv volledig uit
- Tip 5. Koop een tv met een laag energielabel
Tip 1: verlaag de helderheid van je tv
Hoe hoger de helderheid van het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Daarom bespaar je al snel energie door de helderheid te verlagen. Je vindt de helderheidsinstelling in het menu van de tv, maar kunt ook voor de Eco of Film beeldmodus kiezen. Als extra voordeel heb je met de laatste beeldmodus de meest realistische beeldinstellingen voor films en series geselecteerd. Sommige tv’s hebben een sensor die het omgevingslicht in de kamer meet. Vervolgens past de tv automatisch de helderheid hierop aan.
Tip 2: verduister het beeld als je muziek luistert
Luister je via de tv naar de radio of muziekdiensten als Spotify en Deezer? In dat geval is het niet belangrijk wat er op het scherm gebeurt, waardoor je deze beter kunt uitschakelen. De meeste tv’s hebben een speciale instelling waarmee je het scherm volledig verduistert. Als deze optie ontbreekt, ga je naar de beeldinstellingen en zet je de helderheid zo laag mogelijk.
Tip 3: stel de slaaptimer in
Je wilt nog éven tv kijken voordat je naar bed gaat. Een paar uur later word je gedesoriënteerd wakker op de bank, terwijl het tv scherm de kamer verlicht. Als deze situatie je bekend in de oren klinkt, raden we aan dat je een slaaptimer inschakelt. Hiermee gaat de tv automatisch uit wanneer hij voor een ingestelde tijd geen activiteit detecteert.
Tip 4: schakel de tv volledig uit
Wanneer je met de afstandsbediening de tv uitschakelt, zet je hem meestal in de standby stand. Hierdoor verbruikt de tv alsnog tussen de 0,3 en 0,5 watt. Hoewel dit slechts enkele euro’s per jaar kost, loopt dit bedrag snel op wanneer je ook andere apparaten op de tv aansluit. Denk bijvoorbeeld aan je digitale decoder. Je voorkomt dit ‘sluipverbruik’ door je tv en aangesloten apparaten helemaal uit te schakelen. Het is handig om alle apparaten op een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar aan te sluiten, zodat je ze allemaal in één keer uitzet.
Tip 5: koop een nieuwe tv
Een moderne tv verbruikt minder energie dan een tv die 10 jaar of ouder is. Zo was je vroeger zo’n € 50,- per jaar kwijt aan tv kijken. Inmiddels is dit bedrag gezakt naar ongeveer € 30,-. Hoeveel stroom de tv precies verbruikt, is afhankelijk van het schermformaat en energielabel. De energieklasse op het energielabel van een televisie geeft aan hoe zuinig de tv is op een schaal van A tot G. Hoe dichter de energieklasse bij de A komt, hoe energiezuiniger je televisie is. Een energiezuinige tv is ook goedkoper in gebruik, omdat je minder stroomkosten betaalt. De energielabels vind je op onze site tussen de foto's op de productpagina van een tv.