Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Sanne

Advies over dashcams

Een dashcam is een kleine videocamera die speciaal gemaakt is om vanuit je auto te filmen. Zo leg je de verkeerssituatie voor of achter je vast. Dat is handig als bewijsmateriaal bij een ongeval. In dit artikel leggen we de verschillende functies van dashcams uit, zodat jij gemakkelijk een keuze maakt. Ook vertellen we je meer over de wetgeving in het buitenland.

Waarom heb ik een dashcam nodig?

Gebruik dashcam

Je gebruikt een dashcam om de omgeving tijdens het rijden vast te leggen. Deze beelden zijn handig als je bij een ongeluk wilt bewijzen dat het niet jouw fout was. Zo heb je altijd bewijsmateriaal. Daarnaast gebruik je dashcams als parkeerbeveiliging. Terwijl je auto geparkeerd staat, start de camera met filmen zodra er beweging rond de auto wordt gedetecteerd. Je kunt de beelden natuurlijk ook gebruiken om na een reis te laten zien waar je hebt gereden.

Functies

Dual dashcam

Wat is een dual dashcam?

Een dual dashcam is een set van camera's voor de voor- en achterruit van je auto. Hiermee leg je zowel de verkeerssituatie voor je als achter je vast op beeld. Het pakket bestaat uit een dashcam en een losse extra camera. Deze laatste plaats je bijvoorbeeld op de achterruit of op de bumper. De losse camera is ook te gebruiken als achteruitrijcamera. Alle beelden worden samen opgeslagen op de SD kaart in de hoofdcamera.

Parkeermodus

Wat houdt de parkeermodus in?

Sommige dashcams hebben een parkeermodus. In deze modus dient je dashcam als parkeerbeveiliger. Zo laat je de auto met een gerust hart achter. De camera begint automatisch met filmen zodra hij beweging rond de auto detecteert. Zo legt hij een inbreker of vandaal altijd vast. Is er geen beweging, dan staat de dashcam op stand-by. Voor deze modus verbind je de dashcam met de accu van je auto via een kabel. De spanningsbeveiliging zorgt ervoor dat je accu niet leegloopt.

GPS sensor

Heb ik een GPS sensor nodig?

De GPS sensor op je dashcam registreert je snelheid en locatie. Zo zoek je gemakkelijk op waar het eventuele verkeersongeval precies is gebeurd. Sommige dashcams gebruiken de GPS sensor om een waarschuwing te geven als je de maximumsnelheid overtreedt. Op deze manier rem je op tijd af en voorkom je dat je wordt geflitst. Bij sommige modellen zit de GPS sensor in het apparaat. Er zijn ook losse GPS sensoren beschikbaar die je vervolgens aan je dashcam koppelt.

Looprecording

Hoe werkt looprecording?

Bijna alle dashcams hebben een looprecording functie. De camera filmt dan in intervallen van een aantal minuten. Zodra je geheugenkaart vol is, overschrijft de dashcam automatisch de oudste beelden. Als je beelden van een mooie autorit terug wilt kijken, let er dan op dat je de bestanden op tijd overzet naar een ander apparaat.

G sensor

Wat doet een G sensor?

Een dashcam uitgerust met een G sensor neemt automatisch op zodra er een schok wordt gevoeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld zodra je met de auto een abrupte stuurbeweging maakt. Deze beelden worden op een apart stukje van de geheugenkaart opgeslagen. Zo worden de beelden niet overschreven zodra de SD kaart vol is. Dit zorgt voor extra zekerheid bij een aanrijding.

Wifi

Waarom ik heb een dashcam met wifi nodig?

Het is aan de raden om een dashcam aan te schaffen met wifi. Hiermee zet je de opnamen eenvoudig over naar je telefoon. Zo bekijk en analyseer je de video's meteen die je hebt gemaakt onderweg. Je hebt op deze manier ook direct een back-up gemaakt van de video's. De meeste dashcams werken met een speciale app voor het draadloos overzetten van het beeldmateriaal naar je telefoon.

Wat is de wetgeving rondom dashcams?

Wetgeving rondom dashcams

In Nederland en België is het bij de wet geregeld dat je alles wat zich in de openbare ruimte afspeelt op mag nemen in beeld en geluid. De personen in jouw film mogen alleen niet herkenbaar in beeld komen in verband met hun recht op privacy. Let wel: het recht om opnamen te maken staat niet gelijk aan het recht om ze te publiceren. Houd dit goed in gedachten wanneer je besluit om jouw opnamen online te plaatsen. Ook mogen kentekens van andere auto's niet herkenbaar in beeld komen, omdat dit persoonsgegevens zijn.

  • In een aantal Europese landen is het verboden of wordt het afgeraden om een dashcam te gebruiken: Zwitserland (ten zeerste afgeraden), Portugal (verboden), Oostenrijk (verboden), Luxemburg (verboden), Duitsland (gebruik wordt afgeraden). In de landen waarbij een dashcam afgeraden wordt, bepaalt de rechter of je de beelden mag gebruiken. Staat het land waar jij heen gaat niet in deze lijst? Dan mag je een dashcam gebruiken. Houd altijd rekening met privacyregelgeving en controleer voor vertrek de regels van het land.
Sanne
Artikel van:
Sanne Videocameraspecialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.