Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Fatima

Advies over cameraflitsers

Je bent op zoek naar een externe cameraflitser. Maar welke kies je? En waar moet je op letten? Het belangrijkste is de flitsintensiteit. Deze bepaalt over welke afstand je je onderwerp goed uit kunt lichten. Op deze pagina worden de belangrijkste keuzes uitgelegd, zodat je eenvoudig de beste cameraflitser voor jou kunt vinden.

Het verschil tussen een interne en externe flitser

Externe flitsers

Één van de belangrijkste kenmerken van een externe cameraflitser is dat hij een stuk krachtiger is dan een interne pop-up flitser. Bij een ingebouwde flitser kun je de richting van het licht niet aanpassen. Bij een externe flitser kan dit wel. De kop van een externe cameraflitser is vaak draai- en kantelbaar. Daarnaast heeft de interne flitser een beperkte flitsintensiteit. Onderwerpen op grotere afstand worden minder goed belicht.

Gebruikssituatie flitsers

Ga je een flitser gebruiken om onderwerpen van dichtbij te belichten, zoals bijvoorbeeld bij macrofotografie? Dan kun je gebruik maken van een ringflitser of speciale macroflitser. Deze macroflitsers worden met een adapterring op de lens gemonteerd om zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen. Daarnaast zijn flitsers geschikt voor portretten in slechte lichtomstandigheden, zoals een trouwreceptie in een zaal.

Flitser los van de camera gebruiken

''Strobist'' is een verzamelnaam voor flitsers die los van de camera worden gebruikt. Sommige cameraflitsers hebben een "slave" functie. Hierbij signaleert de flitser dat er in de buurt een flits afgaat. De flitser reageert hierop door zelf ook razendsnel te flitsen. De meest geavanceerde methode is met een zender en ontvanger. De flitser wordt op een ontvanger geplaatst, op de camera wordt een zender gemonteerd. Je maakt dan gebruik van een remote trigger.

Hoe beïnvloed je het flitslicht?

Er zijn een aantal accessoires die je helpen om het juiste soort licht te creëren. Met een diffuser verzacht je het licht wanneer je direct wilt flitsen. Zo krijg je een bredere lichtstraal die zorgt voor minder schaduwen. De softbox is een opvolger van de diffuser. Met een softbox creëer je egaal licht wat haast geen schaduwen oplevert. Je kunt het flitslicht ook eenvoudig reflecteren, door gebruik te maken van een reflectiescherm. Je bepaalt zelf waar je het scherm plaatst.

Welk flitser merk?

De meest camerafabrikanten maken ook flitsers. Maar er zijn ook een aantal fabrikanten die gespecialiseerd zijn in het maken van cameraflitsers. Je hebt dus keuze uit verschillende merken. Het is niet in alle gevallen zo dat een flitser van het cameramerk ook beter is. Het is wel zo dat een merkcombinatie garant staat voor een naadloze samenwerking tussen camera en flitser. Wil je gebruik maken van een ander merk flitser? Kijk dan of deze goed communiceert met je camera.

Fatima
Artikel van:
Fatima Camera specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.