7 tips om je barbecue zomerklaar te maken
1. Staat je barbecue nog stabiel?
Tijdens het grillen werk je met hoge temperaturen. Veiligheid staat daarom voorop. Controleer dus of de barbecue nog stabiel staat. Zet hem nooit op (kunst)gras, maar op stevige tegels. Wiebelen de wielen of het onderstel? Zorg dan dat je de schroeven stevig aandraait. Staat je BBQ scheef en krijg je hem niet meer recht? Dan is het tijd voor een nieuwe barbecue.
2. Is je barbecue schoon?
Houtskool
-
Poets de buitenkant met een zachte doek.
-
Verwijder de laatste asresten met een stoffer.
-
Reinig de kuip met warm water, afwasmiddel en een doekje.
-
Schrob aangekoekte etensresten weg met een dotje staalwol.
Gasbarbecue en elektrische barbecue
-
Poets de buitenkant met een zachte doek.
-
Reinig je branders.
-
Zet de barbecue 15 minuten op de hoogste stand.
-
Borstel de verbrande etensresten eraf.
-
Vervang de vetlade of het vetbakje als het moet.
3. Steek je de barbecue veilig aan?
In het geval van een houtskool barbecue is het verstandig om te kijken of het aanmaaksysteem nog werkt. Bij een zuilmodel is het raadzaam om te checken of de paal waarin je het vuur aanmaakt, geen gaten heeft. Heb je een brikettenstarter? Kijk even of het handvat nog stevig vastzit. Heb je een gasbarbecue, dan zet je de barbecue aan en controleer je of de vlammen die uit je branders komen, constant zijn.
4. Is je grillrooster klaar voor gebruik?
Ben je geschrokken van je grillrooster toen je de barbecue opende? Misschien zaten er grote roestvlekken op of liggen er dikke lagen stof en spinnenrag op. Maak je rooster schoon met een borstel, water en een klein beetje zeepsop. Let op met een schuurspons, hiermee kan je de toplaag beschadigen. Is het rooster niet meer schoon te krijgen? Vervang je rooster eenvoudig en je hebt weer jarenlang plezier van je barbecue.
5. Heb je jouw BBQ laten luchten?
Is je barbecue schoon? Goed bezig. Doe nu niet direct de hoes weer om de barbecue, maar gun hem wat tijd om te luchten. Zo droogt de barbecue geleidelijk op en hoef je niet bang te zijn voor condensvorming en schimmel op je barbecue of hoes. Keer de hoes ook eens om en haal daar ook een doek overheen.
6. Heb je alle accessoires?
De barbecue is klaar voor gebruik en de tuin staat er netjes bij. Maar ben jij ook klaar voor de barbecue? Je hebt natuurlijk wel het juiste barbecuegereedschap nodig. Zo haal je alles uit je barbecuesessie. Denk bijvoorbeeld aan een barbecuetang of -spatel om je gerechten om te draaien. Wil je deze zomer de meest malse steak maken? Ga dan voor een vleesthermometer.
7. Is je tuin klaar voor bezoek?
Durf jij gasten uit te nodigen in je tuin zoals hij er nu bijstaat? Zo niet, haal dan een bezem door je tuin, en maak het gezellig en netjes. Denk bijvoorbeeld aan wat kleurige planten, kaarsjes en lampjes. Zo kan het barbecueseizoen echt van start gaan.