Hoe kies je een autostoel?
Autostoel kiezen
Bij het kiezen van een autostoel is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Zo weet je zeker dat je een autostoel kiest die bij jou, je kindje en je auto past.
- Welke leeftijd heeft je kind?
- Wil je een autostoel die jarenlang meegaat?
- Welke bevestigingsmethode is geschikt voor jouw auto?
- Hoeveel ruimte zit er tussen de achterbank en de voorstoel?
- Welke extra functies wil je?
Welke leeftijd heeft je kind?
Baby autostoel
Een baby autostoel is een kleine reiswieg die je gemakkelijk in en uit de auto tilt. Een voordeel van deze autostoelen is dat je ze met de juiste adapters ook op je kinderwagen bevestigt. Handig, als je snel boodschappen doet. Een nadeel is wel dat je de autostoel alleen gebruikt tot je kindje ongeveer 1 jaar oud is. Daarna moet je overstappen op een ander autostoeltje.
Peuter autostoel
Na een baby autostoel stap je over op een peuter autostoel. Een peuter autostoel gebruik je tot je kindje ongeveer 4 jaar oud is. Sommige peuter autostoelen gebruik je vanaf de geboorte. Andere pas vanaf dat je kindje 1 jaar oud is.
Zitverhoger
Is je kindje al 4 jaar of ouder? Dan is een zitverhoger voldoende. Een zitverhoger is een autostoel zonder harnasgordels, waardoor je jouw kindje met de normale autogordel vastzet. Zitverhogers zijn beschikbaar met of zonder rugleuning. Een zitverhoger met rugleuning biedt een betere ondersteuning aan je kindje dan een verhoger zonder rugleuning.
Wil je een autostoel die jarenlang meegaat?
Een meegroeistoel groeit mee met de lengte van je kindje. Hierdoor gebruik je deze autostoelen tussen de 7 en 12 jaar lang. Handig, want zo heb je maar één autostoel nodig voor je kindje. Afhankelijk van het model gebruik je de autostoel vanaf de geboorte of vanaf dat je kindje ongeveer 1 jaar oud is.
Welke bevestigingsmethode is geschikt voor jouw auto?
Een ander belangrijk onderdeel bij het kiezen van een autostoel, is bepalen of je isofix of gordelbevestiging nodig hebt. Niet alle auto's die voor 2014 gebouwd zijn, beschikken over isofix bevestigingspunten. In de handleiding van jouw auto vind je welke bevestigingsmethode je nodig hebt. Bekijk deze voordat je een keuze maakt, zodat je tijdens het installeren niet voor verrassingen staat.
Hoeveel ruimte zit er tussen de achterbank en voorstoel?
Een autostoel die je achterwaarts plaatst, neemt veel meer ruimte in beslag dan een autostoel die je voorwaarts plaatst. Een autostoel is in de achterwaartse stand ongeveer 80 centimeter diep. Daarom is het belangrijk dat je vooraf meet hoeveel ruimte je hebt tussen de voorstoel en de achterbank. Ze weet je zeker dat er een passagier op de bijrijdersstoel past.
Welke extra functies wil je?
Draaibare autostoel
Als je jouw kleine met gemak in de auto wilt zetten, dan raden wij aan dat je een draaibare autostoel kiest. Door de autostoel een kwartslag te draaien, zet je jouw kindje namelijk in de auto, zonder dat je een draai maakt. Heb je een kleine auto met weinig ruimte tussen de achterbank en de voorstoel? Bekijk dan de afmetingen van het autostoeltje om te bepalen of je kindje voldoende beenruimte heeft om de draai te maken.
Slaapstand
Als jouw kindje vaak in de auto slaapt, is het belangrijk dat de stoel een slaapstand heeft. Met de slaapstand kantel je het stoeltje, zodat je kleine een beetje achterover ligt. Zo slaapt jouw kindje comfortabel en ondersteunt het stoeltje zijn of haar hoofd op de juiste manier. Bij autostoeltjes met een slaapstand is het belangrijk dat je rekening houdt met de beenruimte van jouw kindje. De benen steken namelijk iets verder uit als het stoeltje in de slaapstand staat.