Hoe kies je het juiste autonavigatiesysteem?
Formaat
Er bestaan verschillende maten auto navigatie. Op een groter toestel van 6 of 7 inch zie je veel details op het scherm. Bij een kleiner toestel van 4.3 of 5 inch kijk je gemakkelijker om het systeem heen door je voorruit. Heb je een kleine auto? Dan past een 4.3 of 5 inch navigatiesysteem goed. Rijd je in een grote auto, camper of vrachtwagen? Dan is camper navigatie met een 6 of 7 inch beeldscherm handig. Sommige navigatiesystemen hebben een anti-reflecterende laag op het scherm, een stand voor in het donker of een zoomfunctie. Daarmee ga je dag en nacht voorbereid op weg.
Type voertuig
Navigatiesystemen zijn geschikt voor een bepaald type voertuig. Zo biedt een systeem voor caravans, campers of vrachtwagens een extra functie waarin je aangeeft hoe groot je voertuig precies is. Hierdoor stuurt het systeem je niet langs kleine, kronkelende wegen of tunnels waar je voertuig niet doorheen past. Vaak bieden deze systemen wel een extra optie voor gebruik in een personenauto.
Kaartdekking en kaartupdates
Bedenk voor aanschaf goed waar je het navigatiesysteem gaat gebruiken. Er zijn namelijk verschillende kaarten beschikbaar voor autonavigatiesystemen. Meestal zijn dit kaarten van West-Europa of heel Europa. Ga je naar een bestemming buiten Europa? Let er dan op dat je een navigatiesysteem met wereldwijde kaartdekking kiest, of een systeem waarbij het kaartmateriaal uitbreidbaar is. Soms heb je een extra SD kaart nodig om kaarten uit te breiden. Let ook op kaartupdates, aangezien het wegennetwerk voortdurend verandert. Soms zijn deze updates gratis, soms sluit je hier een abonnement voor af.
Verbinden met smartphone en handsfree bellen
Sommige navigatiesystemen verbind je via bluetooth met jouw smartphone. Inkomende oproepen, berichten en notificaties van je smartphone verschijnen dan op je navigatiescherm. Jij houdt je handen dus aan het stuur. Gaat je telefoon? Je beantwoordt de oproep via het scherm van je navigatiesysteem en belt handsfree. Handig, als je onderweg zakelijke telefoontjes wil plegen. Wil je echt uitpakken? Kies dan voor een navigatiesysteem met spraakbesturing. Dit betekent dat je tijdens het autorijden zegt wat je zoekt en het navigatiesysteem hierop reageert.
Points of interest en routes inladen
Sommige systemen laten points of interest zien, zoals tankstations, restaurants of parkeergelegenheden. Soms zie je zelfs de TripAdvisor-beoordelingen erbij. Ook bestaat er een functie waarbij je van tevoren een route inlaadt. Je geeft tussenpunten aan op je pc en zet vervolgens de route op je toestel. Zo weet je van tevoren precies welke route je gaat rijden.
Ingebouwde dashcam
Een vrij unieke functie is een ingebouwde dashcam. Deze functie vind je alleen terug bij luxere navigatiesystemen. Een dashcam legt vast wat er tijdens de autorit gebeurt. Ben je onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval? Dan neemt de dashcam het op, zodat je later terugziet wat er precies gebeurde.
Ontvangen van verkeersinformatie
Veel navigatiesystemen geven verkeersinformatie, zodat jij niet onverwachts in de file staat of moet omrijden. Er zijn 4 verschillende manieren om verkeersinformatie te ontvangen; via digitale radio (DAB+-TMC), via radio (RDS-TMC), via een ingebouwde simkaart (GPRS) en via je smartphone (GPRS). Alle voor- en nadelen van de verschillende ontvangers lees je in het volgende artikel.