Advies over audio interfaces
Waarvoor heb je een audio interface nodig?
Je gebruikt een audio interface voor het aan elkaar koppelen van je studio monitoren, instrumenten en je computer. De interne geluidskaart van je computer of laptop heeft een 3,5 mm uitgang en gebruik je voor pc speakers. Deze kaart mist echter de aansluitingen van hoge kwaliteit. Hierdoor kun je niet de betere studio monitoren aansluiten. Deze speakers sluit je aan via een XLR of 6,3 mm kabel. Daarnaast is een audio interface essentieel voor het opnemen van geluid van je instrumenten en microfoons. Via een geluidskaart krijg je het geluid van je synthesizer of drumcomputer in je DAW, de audio software op je computer.
Inputs
Tijdens je zoektocht naar een geluidskaart is het belangrijk te kijken naar het aantal en de type aansluitingen. Per microfoon of instrument dat je tegelijkertijd wilt opnemen, heb je een ingang nodig. Voor microfoons heb je een ingang nodig met een voorversterker, wat pre amp wordt genoemd. Zonder versterker is het signaal te zwak, waardoor het invoervolume te laag is. Heb je een condensator microfoon? Dan heb je een ingang nodig met 48v fantoomvoeding. Voor je instrumenten heb je een instrumenten- of lijningang nodig. Als je 3 instrumenten tegelijk wilt aansluiten, dan kijk je naar audio interfaces met 3 ingangen. Duurdere interfaces hebben vaak digitale ADAT aansluitingen. Hiermee breid je het aantal ingangen op de interface met 8 en soms 16 kanalen uit.
Outputs
De uitgangen van je interface gebruik je voor het aansluiten van je studio monitors. Dit doe je via de XLR of 6,3 mm uitgangen. Geluidskaarten proberen het geluid zo neutraal mogelijk door te geven, zodat jij de juiste beslissingen maakt tijdens het afmixen. Een MIDI uitgang zorgt ervoor dat je via je computer apparatuur zoals je synthesizer kunt aansturen. Via een output stuur je het geluid ook naar een externe audioprocessor zoals een galm, delay of compressor.
Aansluiten op je computer
Je sluit de interfaces op verschillende manieren op je computer aan. De meest gebruikte verbinding is een usb verbinding. Het voordeel van deze verbinding is dat de meeste computers over een usb poort beschikken. Sommige interfaces halen ook hun voeding uit deze verbinding, waardoor je geen extra stroomkabel nodig hebt. Hoewel een usb verbinding in de meeste thuisstudio's goed werkt, kan het zijn dat je teveel data over de verbinding wilt sturen. Sluit je veel instrumenten en microfoons tegelijk aan, dan is het verstandig om voor een interface te kiezen met een Thunderbolt of FireWire aansluiting. Dit zijn verbindingen die een grote hoeveelheid data kunnen verwerken. Hierdoor klinken al je instrumenten en microfoons helder, ook als je ze allemaal tegelijk gebruikt.
De specificaties
Naast het aantal aansluitingen, is de manier waarop een interface de signalen verwerkt van belang. Een interface doet dit door middel van AD/DA converters. De converters zorgen ervoor dat het geluid uit je synthesizer in je computer terechtkomt en sturen het signaal vervolgens weer terug naar je studio speakers. De specificaties die je onder andere tegenkomt zijn bit diepte en sample rate. De bit diepte geeft het aantal bits per sample aan. Dit heeft vooral effect op de noise floor. Hoe hoger de bit resolutie, hoe lager de ruis in je opnames. Hierdoor heb je een groter dynamisch bereik en kun je preciezer mixen. De sample rate is het aantal snapshots dat gebruikt wordt in het geluid. Des te hoger het aantal, des te gedetailleerder het klinkt. Echter is een sample rate van 48kHz ruim voldoende om mee te werken. Een hogere rate, bijvoorbeeld 192kHz, is zeer belastend voor je computer en het verschil merk je nauwelijks.
Waarom is er een prijsverschil tussen de audio interfaces?
De reden dat audio interfaces zo in prijs verschillen heeft niet alleen te maken met het aantal in- en uitgangen. De converters en pre amps die merken zoals RME gebruiken zijn duurder dan de componenten uit bijvoorbeeld een model van Focusrite. Dat wil niet direct zeggen dat de geluidskaarten van RME beter zijn, maar ze klinken over het algemeen neutraler. Hierdoor zie je in professionele studio's vaak duurdere interfaces. Kaarten met een hoger prijskaartje hebben vaak ook een lagere latency dankzij de drivers. Dit zorgt ervoor dat het geluid zo snel wordt verwerkt, dat je geen vertraging hoort. Zodra je iets inspeelt op je synthesizer, komt het geluid zonder hoorbare vertraging uit je studio monitoren.