Alle Android versies op een rijtje
Welke Android versie heeft mijn smartphone?
Fabrikanten geven een eigen draai aan het Android besturingssysteem. Dit zie je onder andere aan de iconen, functies en de menu structuren. Hierdoor zijn niet altijd alle functies van een bepaalde Android versie beschikbaar voor alle smartphones.
Wil je weten welke Android versie jouw smartphone heeft? Ga naar de instellingen van je telefoon. Scrol naar beneden en kies Over de telefoon, Over het toestel of Info telefoon. Vervolgens zie je welke Android versie jij op je toestel hebt.
Binnenkort verwacht: Android 13
Naar verwachting wordt Android 13 in 2022 uitgebracht. Er komen geen grote veranderingen in het design, want Google deed dat bij Android 12 al met het Material You-design. Wel stel je het design nog verder naar je eigen voorkeuren samen. Privacy speelt bij Android 13 een grote rol. Je kiest zelf welke apps je toegang geeft tot welke specifieke bestanden. Zo hoef je niet in één keer al je foto's met een app te delen. Ook moet een app vanaf nu toestemming vragen om pushmeldingen te sturen.
Android 12
Android 12 heeft een heel nieuw ontwerp. Met het Material You-design passen de kleuren zich aan naar jouw achtergrond. Het ontwerp lijkt wat speelser en dynamischer dan bij eerdere versies. Verder krijg je een melding als een app sensoren als je microfoon of je camera gebruikt. Handig, want soms hebben apps ook toegang als ze niet openstaan. Ook het privacy dashboard is nieuw. Hierop zie je tot welke gegevens al je apps toegang hebben. Dit kon ook al op vorige versies, maar op dit dashboard staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar.
Android 11
Met Android 11 maak je een video-opname van het scherm. Je kiest zelf of je hierbij het geluid van je microfoon of van het toestel opneemt. Ook de meldingen zijn opgefrist. Chatmeldingen krijgen een apart blokje in het notificatiescherm en je stelt in welke personen hierbij altijd bovenaan staan. Daarnaast heeft Google met de nieuwe update een aantal privacy-ontwikkelingen doorgevoerd. Je geeft apps bijvoorbeeld eenmalig toegang tot bepaalde bestanden. Ook 'reset' je smartphone rechten van apps die je een aantal maanden niet gebruikt.
Android 10
Android 10 is de eerste Android versie zonder snoepje als bijnaam. De donkere modus is behoorlijk verbeterd. Zwart is nu écht zwart in plaats van grijs. OLED schermen zetten deze pixels uit, waardoor smartphones met zo'n scherm een langere batterijduur krijgen. Verder kies je ervoor om een app alleen toegang tot je locatie te geven als je de app gebruikt. Met de nieuwe Focus Mode zorg je dat je verschillende apps voor een bepaalde tijd niet kan openen. Zo houd je alle aandacht op je werk.
Android 8, 9 en 10
Met Android 8 (Oreo) gaat het opstarten van je smartphone 2 keer zo snel als bij Android 7. Google Play Protect, Autofill en Picture in Picture modus (PiP) zijn de belangrijkste verbeteringen in Android 8. Ook in Android 9 (Pie) zorgt Android voor meer veiligheid. Apps die op de achtergrond draaien hebben niet langer toegang tot de camera en microfoon. Android 10 is de eerste versie zonder snoepje als bijnaam. De donkere modus is bij OLED schermen écht zwart in plaats van grijs. Verder kies je ervoor om een app alleen toegang tot je locatie te geven als je de app gebruikt.
Android 7 en ouder
Het Android besturingssysteem is door de jaren heen flink veranderd. Hieronder vind je een overzicht.
- Android 7.0 + 7.1 (Nougat): staat bekend om de multi window modus waarmee je meerdere apps op één scherm opent. Daarnaast ondersteunt deze versie de virtual reality app Daydream.
- Android 6.0 (Marshmallow): schakelt onder andere de slaapstand in als je jouw smartphone niet gebruikt. Zo houd je meer batterij over.
- Android 5.0 + 5.1 (Lollipop): het systeem is stabieler en loopt het minder snel vast.
- Android 4.4 (Kitkat): de eerste versie die beschikbaar was voor smartphones met een werkgeheugen van 512 MB.