De voor- en nadelen van een all-in-one pc
Een all-in-one pc kiezen
Een all-in-one is een computer met scherm in één. Om erachter te komen of dit type desktop bij jou past, is het verstandig jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wil je een opgeruimd bureau hebben?
- Vind je makkelijk installeren en snel aan de slag gaan belangrijk?
- Is upgraden van hardware belangrijk of niet?
- Moeten kapotte onderdelen makkelijk vervangbaar zijn?
In het kort
Pluspunten | Minpunten |
---|---|
Alle onderdelen werken goed samen | Upgraden is lastiger |
Het ziet er stijlvol en opgeruimd uit | Iets kapot? Dan moet je alles vervangen |
Je hebt minder ruimte nodig |
Alle onderdelen werken goed samen
De naam zegt het al; een all-in-one is een samensmelting van een desktop en een monitor, met in veel gevallen ook nog een webcam en speakers. Omdat al die onderdelen een geheel vormen, werken ze goed samen. Ook het installeren is hierdoor een stuk makkelijker dan wanneer je kiest voor een pc met een losse monitor. Je hoeft immers geen monitor op een computerkast aan te sluiten bijvoorbeeld.
Het ziet er stijlvol en opgeruimd uit
Een all-in-one heeft een mooi design, zeker in vergelijking met de meestal veel lompere en saaiere computerkasten. Als je een computer zoekt die op een centrale plek in de huiskamer komt te staan, dan is de all-in-one door zijn goede looks een interessante optie. Bovendien heb je veel minder kabels nodig om een all-in-one aan te sluiten. Vaak heb je aan 1 of 2 kabels al genoeg, zeker als je werkt met een draadloze muis en een draadloos toetsenbord.
Je hebt minder ruimte nodig
Omdat je geen plek meer hoeft te vinden voor een losse computerkast, neemt een all-in-one veel minder ruimte in beslag. Dat is handig als je een computer zoekt voor een plek met weinig ruimte of als je bureau niet al te groot is. Een all-in-one zie je ook vaak terug aan de keukentafel. Daar is meestal genoeg ruimte.
Upgraden is lastiger
Merk je een jaar na aankoop dat je toch wat meer werkgeheugen of opslag nodig hebt, dan is het bij een 'normale' desktop vaak ontzettend eenvoudig om te upgraden. In de meeste computerkasten zitten zelfs lege lades waar plek is voor een extra harde schijf of SSD. Bij een all-in-one is upgraden een stuk lastiger. Onderdelen zijn vaak vastgesoldeerd of er is geen ruimte voor extra RAM of extra opslagruimte.
Iets kapot? Alles vervangen
Gaat er bij een all-in-one pc een onderdeel kapot, dan is de kans aanwezig dat het vervangen van dat losse onderdeel niet mogelijk is. Zeker als het gaat om het scherm van een all-in-one. Je moet dan alles vervangen. Bij de combinatie van een losse pc met een monitor is het vervangen van een los onderdeel uiteraard een stuk makkelijker. Als je monitor kapot gaat, hoef je namelijk niet meteen een nieuwe desktop te kopen.