Geschreven door Marijn

Wat is load balancing?

Sommige laadpalen hebben een dynamic load balancing functie. De laadpaal past hiermee het laadvermogen aan op de beschikbare hoeveelheid stroom in je huis. Zo voorkom je dat de stoppen in je meterkast doorslaan. In dit artikel lees je meer over deze techniek en wat de voordelen zijn.

Wat is dynamic load balancing?

Load balancing betekent letterlijk 'lastverdeling'. Een laadpaal met deze techniek past het vermogen aan op de beschikbare stroom in je huis. Zet je tijdens het opladen ook een kookplaat, wasmachine of wasdroger aan? Dan is je stroomverbruik op dat moment heel hoog. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, gaat de laadsnelheid van je laadpaal tijdelijk omlaag of zelfs helemaal uit. Ben je klaar met koken of wassen? Dan ziet de laadpaal het lage stroomverbruik en zorgt deze ervoor dat de auto weer op volle snelheid verder laadt.

Voordelen van load balancing

Vrouw die de was doet

We zetten de belangrijkste voordelen van load balancing voor je op een rij:

  • Je voorkomt hiermee dat je de meterkast overbelast en dat de stoppen doorslaan.
  • Wil je 2 auto's tegelijk laden? Dan is load balancing ook handig. In combinatie met een slimme laadpaal stel je bijvoorbeeld in welke auto je het snelst wil laden.
  • Heb je zonnepanelen? Dan is de kans op overbelasting groter, doordat er veel stroom door je meterkast gaat. Je voorkomt dit met load balancing. Daarnaast pakt de laadpaal dan automatisch je zelf opgewekte stroom. Zeker op zonnige momenten.

Load balancing bij Coolblue Energie

Coolblue'er en klant die auto opladen

Wil je load balancing bij je laadpaal? Vraag dan een offerte aan bij Coolblue Energie en vraag deze optie aan. Voor een extra bedrag zorgen we ervoor dat deze functie op je laadpaal zit. Zo laad je de elektrische auto zorgeloos op.

Marijn
Artikel van:
Marijn Laadpaal specialist.