Is jouw meterkast geschikt voor een laadpaal?
NEN1010 norm
Voor de veiligheid van onze installateurs werken we alleen met meterkasten die voldoen aan de NEN1010 norm. Dit is een laagspanningsnorm voor installatie. Je meterkast voldoet aan deze norm wanneer:
- je de meterkast met één knop uitschakelt;
- je meterkast aardlekschakelaars heeft.
Je schakelt de meterkast met één knop uit
Je meterkast heeft een hoofdschakelaar. Hiermee schakel je gelijk de meterkast uit. Je vindt deze hoofdschakelaar helemaal links- of rechtsonder in de meterkast.
Je meterkast heeft aardlekschakelaars
Het tweede kenmerk is de aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar schakelt zichzelf uit wanneer er stroom lekt in je meterkast. Zo krijgen de groepen hierachter geen stroom meer en voorkom je brandgevaar. Volgens de NEN1010 norm mogen er maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar zitten. Heb je bijvoorbeeld 12 groepen in je meterkast? Dan heb je 3 aardlekschakelaars.
Heb je een 1-fase of 3-fasen aansluiting?
Je hebt een 1-fase aansluiting wanneer er '220V' of '230V' op de meter staat. Bij deze aansluiting heb je ongeveer een maximaal laadvermogen van 5 kilowatt. Staat er '3x230/400V' op je meter? Dan heb je een 3-fasen aansluiting. Je hebt dan een maximaal laadvermogen van 11 kilowatt.
Heb je hulp nodig?
Weet je niet zeker of jouw meterkast geschikt is voor een laadpaal? Onze adviseurs helpen je graag. Stuur een foto van je meterkast, zodat we op afstand met je meekijken. Zo weet je zeker dat alles klaar is voor je nieuwe laadpaal.