Geschreven door Marijn

Waarom laadt je auto niet sneller op dan de laadsnelheid van je laadpaal?

Je elektrische auto laadt niet met dezelfde snelheid op als de laadsnelheid van je laadpaal. De echte laadsnelheid hangt namelijk ook af van je meterkast, je auto en de laadkabel. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Hier hangt de laadsnelheid van af

Auto opladen

Een laadpaal heeft een bepaalde laadsnelheid. Toch hebben andere eigenschappen meer invloed op de laadsnelheid van je auto. In dit artikel bespreken we het volgende:

  • De laadsnelheid van je auto
  • Thuis of snelladen
  • Het vermogen van je meterkast
  • De type laadkabel

Laadsnelheid van je auto

Auto die oplaadt

De laadsnelheid van je auto speelt een belangrijke rol in de oplaadtijd. Elke auto heeft een soort ingebouwde oplader. Deze boordlader heeft een laadsnelheid, die aangeeft hoe snel je auto laadt. We drukken deze laadsnelheid uit in kilowatt (kW). Heeft jouw auto bijvoorbeeld een laadsnelheid van 11 kilowatt? Bij een laadpaal van 22 kilowatt laad je dan met 11 kilowatt op. Weet je niet wat het maximale laadvermogen van je auto is? Zoek dan jouw auto op via de website www.ev-database.nl.

Thuis of snelladen

BlueBuilt laadpaal

De laadtijd verschilt wanneer je de auto aan je eigen laadpaal thuis oplaadt of aan een snellader langs de snelweg. Dat zit zo: je laadpaal thuis zet wisselstroom (AC stroom) die je in je huis gebruikt om naar gelijkstroom (DC stroom) voor je auto. Een snellader langs de weg gebruikt direct gelijkstroom. Hierdoor wordt de stroom niet omgezet, zodat je je auto sneller oplaadt. Een elektrische auto heeft verschillende laadvermogens voor AC en DC stroom. Een Tesla Model 3 uit 2023 heeft bijvoorbeeld een maximaal laadvermogen van 11 kilowatt voor AC stroom en 170 kilowatt voor DC stroom.

Vermogen van je meterkast

Meterkast aanpassen

Hoeveel vermogen je meterkast heeft, bepaalt ook hoe snel je je auto oplaadt. Je berekent het totale vermogen van je meterkast gemakkelijk zelf. Een voorbeeld: je hebt een 1-fase meterkast met een aansluiting van 25 ampère. Je hebt dan een wattage van 1 x 25 x 230 volt = 5.750. 230 volt is wat standaard uit je stopcontact komt. Deel je dit getal door 1.000 kilowatt, dan heeft je meterkast een vermogen van afgerond 5,8 kilowatt. Een laadpaal van 22 kilowatt laadt langzamer op, omdat je meterkast maar maximaal 5,8 kilowatt levert. Wil je meer vermogen, dan verzwaar je de meterkast.

Type laadkabel

Auto opladen

Een laadkabel heeft ook een laadvermogen, namelijk rond de 11 of 22 kilowatt. Heb je een laadpaal en auto die 22 kilowatt laden, maar gebruik je een laadkabel van 11 kilowatt? Dan laadt je auto niet sneller op dan 11 kilowatt. Voor snelladers heb je een andere laadkabel nodig, zodat je daarmee een hoger laadvermogen hebt.

Laadtijd berekenen

Coolblue'er met laadpaal

Je rekent gemakkelijk zelf de laadtijd van je auto uit. We gebruiken voor dit voorbeeld een Tesla Model 3 uit 2023. Deze auto heeft een accucapaciteit van 60 kilowatt en een laadvermogen van 11 kilowatt. Je meterkast heeft een laadvermogen van 11 kilowatt. Deel je de accucapaciteit door het laadvermogen van je meterkast, dan zie je dat je auto ongeveer binnen 5 uur en 30 minuten vol is.

Oplaadtijden voor Tesla model 3*

Maximaal vermogen Rekensom oplaadtijd Oplaadtijd
Stopcontact 2,3 kW 60 kW : 2,3 kW 26 uur en 9 minuten
1-fase aansluiting (16 A) 3,7 kW 60 kW : 3,7 kW 16 uur en 22 minuten
1-fase aansluiting (35 A) 7,4 kW 60 kW : 7,4 kW 8 uur en 11 minuten
3-fasen aansluiting (16 A) 11 kW 60 kW : 11 kW 5 uur en 30 minuten
3-fasen aansluiting (35 A) 22 kW 60 kW : 22 kW 2 uur en 45 minuten
Snelladen 250 kW 60 kW : 250 kW 24 minuten

*

Dit zijn niet de aansluitingen vanuit je netbeheerder, maar hoe wij je laadpaal in de meterkast aansluiten.

Laadtijd is een schatting

Auto opladen

Bij de bovenstaande tabel gaan we ervan uit dat je auto helemaal leeg is en je deze weer helemaal oplaadt. In de praktijk duurt het opladen van je auto langer. Dit komt door de volgende punten:

  • De eerste 80 procent van je accu laadt sneller op dan de laatste 20 procent.
  • Je auto laadt niet altijd even snel op. Met load balancing gaat het laadvermogen bijvoorbeeld omlaag wanneer je de wasmachine of vaatwasser aanzet.
  • Wanneer het buiten koud is, laadt je auto ook minder snel op.
Marijn
Artikel van:
Marijn Laadpaal specialist.