Uit deze kosten is jouw termijnbedrag opgebouwd

Je betaalt elke maand een bedrag voor je energie: je termijnbedrag. Maar ben je benieuwd uit welke specifieke kostenposten je termijnbedrag is opgebouwd? In dit artikel leggen we ze allemaal uit.

Je termijnbedrag

Je termijnbedrag bestaat simpel gezegd uit je totale energiekosten van een heel jaar, gedeeld door 12. Achteraf verrekenen we alle kosten die je hebt gemaakt met je totaal betaalde bedragen. Heb je meer betaald dan je hebt verbruikt, dan krijg je geld terug. Heb je meer verbruikt dan betaald? Dan vragen we om een bijbetaling.

Naast de variabele leveringskosten bestaat je maandbedrag ook uit vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Goed om te weten: op de variabele en vaste leveringskosten na, draagt de energieleverancier alle kosten af aan de belastingdienst of netbeheerder. Zo betaal je één bedrag aan je energie per maand, en hoef je niet nog losse kosten af te dragen.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn de tarieven die je betaalt per kilowattuur (kWh) elektriciteit of kubieke meter (m³) gas. Deze kosten betaal je aan ons. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. Deze tarieven hangen af van je contract. Hoelang we deze tarieven hanteren, hangt af van de duur van je contract. Heb je bijvoorbeeld een 3-jarig contract, dan staan de tarieven voor deze hele periode vast. Bij een variabel contract kunnen deze prijzen maandelijks meestijgen en -dalen met de markt. Bij een dynamisch contract betaal je voor elektriciteit een bedrag dat per uur kan verschillen en voor gas een bedrag dat per dag kan verschillen.

Vaste leveringskosten

Naast de variabele leveringskosten betaal je ook vaste leveringskosten. En zoals de naam het al verklapt, staan deze vast. Ook als je geen energie verbruikt. De vaste leveringskosten betaal je per maand en kunnen per energieleverancier verschillen. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld de administratiekosten en andere kosten die de energieleverancier maakt om bij jou energie te leveren.

Netbeheerkosten

Elke regio in Nederland heeft een eigen netbeheerder die verantwoordelijk is voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het energienetwerk. De netbeheerkosten betaal je maandelijks aan je energieleverancier, die deze weer afdraagt aan jouw netbeheerder. Je betaalt deze kosten voor het onderhoud en het transport van energie naar jouw woning.

Overheidsheffingen en btw

Energiebelasting

De overheid heft belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. De overheid stelt dit bedrag vast, maar je betaalt dit in je maandelijkse termijnbedrag aan je leverancier. De energieleverancier zorgt ervoor dat dit bedrag bij de belastingdienst terechtkomt.

Vermindering energiebelasting

Elk huishouden krijgt vanuit de overheid een korting op de energiebelasting. Dit is een vast bedrag en noemen we de vermindering energiebelasting.

Opslag Duurzame Energie

De overheid vraagt een Opslag Duurzame Energie, ook wel ODE genoemd. Met de opbrengst uit deze heffing investeren ze in duurzame energie. Zo draagt elke energieklant in Nederland een steentje bij aan het verduurzamen van energie.

Btw

Net als bij alle spullen en boodschappen die je koopt, betaal je ook btw over de energie die je verbruikt. Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde'. Voor energieproducten is dat 21 procent.

Bente
Artikel van:
Bente Energie specialist.