Tips na aankoop warmtepomp
Aan de slag met je warmtepomp
Vragen over instellingen en gebruik
Hoe stel ik de warmtepomp in?
Op de dag van installatie stelt de installateur de warmtepomp voor je in. Daarna pas je functies zoals koelen, de stille modus en de temperatuurinstelling zelf aan. Dit doe je via de app of in je persoonlijke omgeving van Weheat. Gebruik vooral de thermostaat voor het instellen van de temperatuur. Tip: Verander de temperatuur zo min mogelijk. Dit is het meest efficiënt en comfortabel.
Hoe stel ik mijn slimme thermostaat in samen met mijn warmtepomp?
Stel je thermostaat in op een vaste temperatuur. Het steeds aanpassen van de temperatuur verbruikt meer energie. Voorkom daarom schema’s waarbij de temperatuur sterk schommelt gedurende de dag. De slimme thermostaat regelt de temperatuur verder automatisch, zo werkt je warmtepomp het meest efficiënt.
Hoe gebruik ik mijn warmtepomp zo efficiënt mogelijk?
Stel de watertemperatuur van je warmtepomp zo laag mogelijk in. Dit werkt het beste in een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming of grote radiatoren, omdat die efficiënter verwarmen. Een slimme thermostaat helpt om de watertemperatuur automatisch aan te passen. Tip: Verander de temperatuur op de thermostaat zo weinig mogelijk. Dit bespaart energie en houdt je huis warm.
Hoe zie ik het stroomverbruik van mijn warmtepomp?
Je vindt het stroomverbruik van je warmtepomp in de app van WeHeat.
Vragen over onderhoud & storingen
Hoe vaak heeft mijn warmtepomp onderhoud nodig?
Je hebt in de eerste jaren weinig omkijk naar je warmtepomp. Daarna raden we aan om regelmatig een onderhoudsbeurt met ons in te plannen, om te controleren dat je warmtepomp optimaal blijft werken. Vraag hiernaar bij je adviseur.
Wat moet ik doen als er een stroomstoring is?
Maak je geen zorgen: als er een stroomstoring is, gaat de warmtepomp vanzelf uit om schade te voorkomen. Zodra de stroom terugkomt, start de warmtepomp automatisch weer op. Je hoeft hiervoor niets te doen.
Moet ik een extra verzekering afsluiten voor mijn warmtepomp?
Nee, een aparte verzekering is niet nodig. Als de warmtepomp geregistreerd is voor garantie, wordt deze meestal gedekt door je opstalverzekering. Vraag bij je verzekeraar na of dit ook voor jouw situatie geldt.
Wat gebeurt er bij extreem koud weer?
Je warmtepomp werkt efficiënt tot ongeveer -20 graden Celsius. Bij lagere temperaturen werkt hij minder zuinig en gebruikt hij meer energie om je huis warm te houden. Heb je een hybride systeem met een cv-ketel? Dan kan het voordeliger zijn om de cv-ketel te laten bijspringen. Bij de meeste woningen krijgt warm water voorrang, omdat dit het comfort verhoogt. Dit soort extreem koud weer komt in Nederland gelukkig bijna niet voor.
Vragen over kosten, subsidies & administratie
Hoe lang duurt het voordat ik de subsidie ontvang?
Het duurt ongeveer acht weken voordat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) je subsidieaanvraag goedkeurt. Daarna staat het bedrag binnen vijf dagen op je rekening. De precieze datum vind je in de toekenningsbrief. Heb je vragen? Stel ze gerust aan de Centrale.
Hoe beïnvloedt het gebruik van de warmtepomp mijn energielabel?
Een warmtepomp verbetert meestal je energielabel, vaak met wel twee stappen. Voor de precieze verbetering is informatie over de isolatie en andere installaties in je woning nodig. Wil je dit precies weten? Voor een precieze berekening vraag je een energielabel aan.
Moet ik mijn energieleverancier informeren over de installatie van de warmtepomp?
Nee, je hoeft je energieleverancier niet te informeren over de installatie van je warmtepomp. Dit heeft geen invloed op je energiecontract.
Hoe gebruik ik de app van WeHeat?
Met de Weheat app regel je alles voor je warmtepomp op afstand. Je ziet het huidige energieverbruik, krijgt informatie over de efficiëntie en past instellingen aan. Download de app en haal het maximale uit je warmtepomp.
Vragen over mogelijkheden
Kan de warmtepomp ook koelen in de zomer?
Ja dat kan! Het is niet bij elk huis mogelijk. Je leidingwerk en verwarmingssysteem moeten hiervoor geschikt zijn. Je stelt de koelstand makkelijk in via de warmtepomp of in de app. Let op: De warmtepomp koelt het water niet verder af dan 18 graden. Dit betekent dat de temperatuur in je huis niet lager dan 18 graden zal worden. Hiermee voorkomen we condensvorming in het systeem.
Kan ik mijn oude verwarmingssysteem behouden als back-up?
Ja, als je kiest voor een hybride installatie, werkt de cv-ketel als volledige back-up als de warmtepomp uitvalt.
Kan de warmtepomp samenwerken met zonnepanelen?
Dat kan zeker. De warmtepomp kan opgewekte zonnestroom gebruiken om warm water te maken.
Wat gebeurt er als ik de warmtepomp wil verplaatsen of als ik mijn woning verbouw?
Het is mogelijk om je warmtepomp te verplaatsen, maar dit valt niet onder de garantie. Neem contact met ons op voor de kosten en wat we voor je kunnen doen.