Groene stroom

Groene stroom is een duurzame vorm van energie opgewekt door bijvoorbeeld wind of door de zon. Groene stroom is 'gewone' elektriciteit, maar belast het milieu niet. We leggen je uit wat groene stroom is en wat de voordelen ervan zijn.

Groene versus grijze stroom

Groene stroom Coolblue Energie

Er zijn 2 soorten stroom, namelijk grijze en groene stroom. Het verschil zit 'm in de bron waarmee de elektriciteit wordt opgewekt.

  • Groene energie wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Deze energiebronnen, de wind en de zon, zijn onuitputbaar. Daarnaast komen er bij deze opgewekte energie geen schadelijke stoffen vrij.

  • Grijze energie ontstaat door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas en aardolie. Dit zorgt voor broeikasgassen die niet goed zijn voor het milieu. Bovendien raken deze bronnen uiteindelijk uitgeput.

Waar 'm in het opwekken van de stroom dus een groot verschil zit tussen groen en grijs, zie je eenmaal op het elektriciteitsnet geen verschil tussen groene en grijze stroom. Daar is stroom gewoon stroom.

Hoe weet ik of ik groene stroom gebruik?

In praktijk merk je dus geen verschil tussen groene of grijze energie. Het komt uit hetzelfde stopcontact en het wordt op dezelfde manier gebruikt. Maar voor het milieu en voor je energierekening is er een merkbaar verschil. Als de opbrengst van je zonnepanelen niet genoeg is om je totale verbruik te dekken, vul je de rest aan met stroom die je afneemt van je energieleverancier. Ook in dit geval kun je kiezen voor het afnemen van groene stroom. In veel gevallen krijg je daar een garantiecertificaat of een groencertificaat voor. Als klant van Coolblue Energie verbruik jij 100% groen opgewekte stroom uit Nederland.

De voordelen van groene stroom door zonnepanelen

Zonnepanelen Coolblue Energie

Naast dat groene stroom beter is voor het milieu, heeft het nog een aantal andere voordelen. Wij zetten alle voordelen voor je op een rijtje.

  1. Zonnepanelen zijn beter voor het milieu dan het gebruik van fossiele brandstoffen.
  2. Je energierekening wordt lager omdat je met zonnepanelen zelf energie opwekt.
  3. Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier.
  4. Je bent niet afhankelijk van eindige, fossiele brandstoffen.